Отново отложиха делото: Стоян Беширов с „дифузна травма на главен мозък“

24rodopi.bg/Общество Бившият кмет на Неделино Стоян Беширов е с „дифузна травма на главен мозък“, а лечението му продължава в Клиниката по  „Анестези

24rodopi.bg/Общество

Бившият кмет на Неделино Стоян Беширов е с „дифузна травма на главен мозък“, а лечението му продължава в Клиниката по  „Анестезиология и интензивно лечение“ в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив.

Това стана ясно в съда в Смолян, когато за пореден път бе отложено делото срещу бившия управник на родопската община.

„В случая се касае за обвинение за тежко умишлено престъпление, в което участието на подсъдимите е задължително“, посочи прокурорът, който също поиска отлагане. Съдът насрочи за следваща дата на заседанието 3 февруари 2023-та година.

Беширов е обвинен, че в периода 2012-2014 година, в условие на продължаващо престъпление, чрез 25 деяния, заедно с останалите обвиняеми, е присвоил 1 216 746 лева, предоставени на община Неделино от правителството.

Припомняме, че на 4 октомври, около 7 часа сутринта, 67-годишният родопчанин катастрофира край кърджалийското село Върбен. Той отказа тест с дрегер за наличие на алкохол в кръвта, не пожела и манипулации в кирковския Център за спешна медицинска помощ, а в следобедните часове обявиха, че дал кръвна проба и тя била отрицателна. По-късно бе съобщено, че Беширов е транспортиран със златоградска линейка в Пловдив. Състоянието му е тежко – той има черепно-мозъчна травма, счупени прешлени и белодробна травма.

В обвинителния акт, който бе внесен срещу бившия управник на родопската община в Специализирания съд, е посочено, че бедствени положения по време на кметуването на Стоян Беширов е нямало, но обявените такива в община Неделино са били с цел източване на средства, чрез възлагане на обществени поръчки без обявление. За целта тогавашният кмет издавал множество заповеди, в които преувеличавал характера на валежите, снеготопенето и пораженията, които те нанасяли върху инфраструктурата.

След като бяха закрити специализираните прокуратура и съд, всички материали по случая са пратени за разглеждане към окръжните магистрати в Смолян. Делото вече веднъж бе отложено заради лечението на Беширов.

Деветима, начело с бившия кмет, са обвинени за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай – чл. 203, във връзка с чл. 201 от Наказателния кодекс, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от десет до двадесет години. Общо 198 са свидетелите по делото. Вещите лица са 11.

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0