Откриха паметник на дисидента Нури Адалъ в Момчилград

Откриха паметник на дисидента Нури Адалъ в Момчилград

24rodopi.com/Регион/Общество Паметник Нури Адалъ – един от най-изтъкнатите дисиденти на България, бе издигнат в градския парк в Момчилград днес. Цере

24rodopi.com/Регион/Общество

Паметник Нури Адалъ – един от най-изтъкнатите дисиденти на България, бе издигнат в градския парк в Момчилград днес. Церемонията по откриването на бюста на бореца за граждански права, известен още като българския Нелсън Мандела, се състоя в деня, в който се навършват 100 години от рождението му.

Сред присъстващите бе и Фикрет Нури Адалъ, син на големия борец за човешки права.

“Благодаря на всички гости, и на община Момчилград, че днес присъствате на откриването на бюст паметника на баща ми. Благодаря на всички съратници и последователи на баща ми, които се борят за правата и свободите на хората. Въпреки трудните времена, заплахи и физическо насилие, той е успял да даде старт на една кауза – запазване на турската идентичност, култура, и права на малцинствата в България. Днес Движението за права и свободи продължава тази битка за правата на малцинствата – благодаря и на тях и за каузата, която продължават и днес“, каза Фикрет Нури Адалъ.

„Нури Адалъ е най-големият дисидент в България, ако не и в целия свят. Този борец за по-справедливо бъдеще ще остане безсмъртен за нас. Всички в Момчилград познават борбения му дух, а той живее и днес в момчилградчани, които също продължават да се борят за идеалите си“, каза кметът на Момчилград Илкнур Кязим.

„Днес е паметен ден не само за Момчилград, а за цяла България и Европа, защото борбата за свобода е ценност, която е една и съща независимо на коя географска ширина се намираме“, отбеляза д-р инж. Хасан Азис, кмет на Кърджали, и добави: „Нури Адалъ не е само герой от местно и национално значение, той не е живял в миналото или настоящето, той винаги е живял в бъдещето; бил е пример за това, че правата и свободите са непреходни и човек винаги трябва да се бори за тях даже с цената на живота си“.

Нури Адалъ прекарва общо 23 години по затворите по време на комунистическия режим в България. През 1989 година е екстрадиран в Турция, където дълги години е секретар на изселническата организация „Балгьоч“. През 2000 година Нури Адалъ е удостоен със званието „Почетен

COMMENTS

WORDPRESS: 0