Откриха мъртъв легендарния Арда край Истанбул

Откриха мъртъв легендарния Арда край Истанбул

24rodopi.bg/Общество Защитеният белоглав лешояд Арда е открит мъртъв в периферията на Истанбул. Птицата, чийто размах на крилете достигаше 3 метра, е

24rodopi.bg/Общество

Защитеният белоглав лешояд Арда е открит мъртъв в периферията на Истанбул. Птицата, чийто размах на крилете достигаше 3 метра, е намерена от турски еколози в Чаталджа след сигнал на българските експерти по опазване на лешоядите, че сателитното проследяване показвало, че Арда е в беда. Установено е, че лешоядът е прострелян смъртоносно, посочва DHA. Води се разследване.

Както вече 24rodopi.com писа, Арда е птица от района на Източните Родопи, която експертите на Българското дружество за защита на птиците следят от лятото на 2016 година с помощта на специално поставен предавател. Легенди се носеха за дългите пътешествия на величествената птица.

Благодарение на получените данни екипът научаваше за странстванията на Арда в Иран и Саудитска Арабия. През  есента на 2016 година, едва няколко месеца след поставянето на предавателя, Арда изненада дружеството с първото си документирано дълго пътешествие. Тогава младият лешояд достигна до Арабския полуостров и прекара зимата в Саудитска Арабия. След това вместо да се върне в родните Източни Родопи, избра за лятна дестинация района на Североизточна Турция в близост до границата с Грузия и Армения. Птицата направи и няколко кратки визити в Армения. В края на 2017 г. Арда започна отново да се движи на юг и посрещна Нова Година в Арабската пустиня.

Генералната дирекция на защита на природата и националните паркове са предприели действия за установяване на стрелците в Чаталджа и тяхното задържане.

Районът, в който е открита птицата, е любимо място на жителите на Истанбул за разходка и пикник в гористата местност.

COMMENTS

WORDPRESS: 0