Отказаха БГ паспорт на „Истинската туркиня“

Отказаха БГ паспорт на „Истинската туркиня“

24rodopi.com/Общество/Регион 74-годишна родопчанка няма да може да получи българско гражданство, защото така и не бил изваден акт за раждане на баща

24rodopi.com/Общество/Регион
74-годишна родопчанка няма да може да получи българско гражданство, защото така и не бил изваден акт за раждане на баща й, дошъл на белия свят в ардинското село Еньовче през далечната 1912 година.
Жената с моминска фамилия Йозтюрк, в превод „Истински турчин“, входира молба в съда в Момчилград да бъде издаден акт за раждане на баща й, починал в Турция, за да може тя пък да кандидатства за български паспорт.
Нашенката посочва, че била родена в Ардино през 1948-ма година. През 1950-та цялото й семейство-баща й, майка й и брат й, се изселило в южната ни съседка. Всички починали през годините.
През 2018-та дамата решила да кандидатства за българско гражданство. Всички необходими документи били събрани, но се оказало, че бащата на жената нямал акт за раждане. Данни за него имало единствено в семейния регистър на село Еньовче. Според него той бил роден през 1912 година, а баща му през 1864-та. Което пък означавало, че родът им е от Родопите поне от близо 160 години. Административният пропуск обаче спъва издаването на БГ гражданство за жената. Според родното законодателство, лицата, които могат да поискат съставянето на несъставен акт за раждане са родителите, лицето или прокурора. В случая молбата е от наследник на починалото лице, поради което то не попада в кръга на лицата, които могат да искат съставянето на акт за раждане.
Молбата на жената бе оставена без уважение от съда в Момчилград. Поради тази причина пък, 74-годишната жена няма да може да получи и българско гражданство.

На снимката: Село Еньовче по време на мевлид

COMMENTS

WORDPRESS: 0