От Кьосево Томрис е ръководела прекарването на 15 афганистанци?

От Кьосево Томрис е ръководела прекарването на 15 афганистанци?

24rodopi.com/Криминале Сочената за организатор на престъпна група, занимаваща се с каналджийство, 57-годишната Томрис Бейтула Махмуд остава под страж

24rodopi.com/Криминале
Сочената за организатор на престъпна група, занимаваща се с каналджийство, 57-годишната Томрис Бейтула Махмуд остава под стража, реши Бургаският районен съд. Тя е действала с още трима човека, прекарали през граница 15 афганистански граждани, пише „Черноморски фар“.
Обвиняемата обясни пред съда, че познава Красимир Христов, един от задържаните, покрай техни общи приятели от София. В петък, 17 декември е била в кърджалийското село Кьосево. Добави, че не е идвала в Бургас от пет-шест месеца.
„Можете да проверите от камерите по входовете на Бургас. Преди месец Красимир Христов ми звънна, помоли ме за заем от 200 лв., срещнахме се край гр. Стара Загора. Дадох му парите. И друг път съм му услужвала с пари, връща ми ги редовно. Други срещи не сме имали. Но той си имаше връзки с Турция“, каза в залата Махмуд.
От думите на прокурор Тони Петрова стана ясно, че Томрис Махмуд е улеснила действията на групата, подпомагайки ги с парични средства и указания за превозването на 15 афганистанци на територията на страната. Транспортирани са, противозаконно, с два автомобила, отбелязва бургаската медия.
„Направени са претърсвания и изземвания от жилището на Махмуд. Открити са две огнестрелни оръжия, 30 сим карти и още 20 такива са иззети от автомобила й. В дома са намерени и 17 мобилни телефона, флашки и други документи“, поясни държавният обвинител.

Адвокатът на Махмуд призова съда да се запознае подробно с показанията на останалите трима задържани – Хюсеин Хюсен и Димитър Христов, сочени като шофьори и Красимир Христов. „Никъде не е уточнено, че шофьорите се познават с моята подзащитна. Иззето е оръжие и сим карти. Но трябва да се знае, че намереното е в апартамента на нейния син. Не сме твърдели и че е неосъждана. Напротив. Последно е осъждана в Елин Пелин, но тя призна вината си. Не е основателно да се твърди, че тя е помагач на група за каналджийство“, призова защитата.

Преди дни бургаската Полиция и Прокуратура обявиха, че е разбита добре работеща схема на каналджии. Вследствие на действията на служители от отдел „Криминална полиция“ към ОДМВР-Бургас на 19 декември, край Бургас са задържани 15 афганистански граждани – нелегално преминали границата с Турция, двамата шофьори, организатор на средно ниво в схемата и „мозъкът“ зад каналджийската операция.

COMMENTS

WORDPRESS: 0