От дома на Севда Арнаудова са иззети бележник „Борисов“ и честитка от Божков

От дома на Севда Арнаудова са иззети бележник „Борисов“ и честитка от Божков

От дома на Бойко Борисов не е иззето нищо, от Севда Арнаудова са иззети бележник, на който пише „Борисов“, рекламни материали, поздравителен адрес от

От дома на Бойко Борисов не е иззето нищо, от Севда Арнаудова са иззети бележник, на който пише „Борисов“, рекламни материали, поздравителен адрес от Божков до Арнаудова лично.

Това обяви адвокат Менко Менков на извънреден брифинг.

„Доколкото в настоящото производство прокурорът изначално приема, че извършените действия са опорочени, искането му е недопустимо“, пише в определението си съдия Вера Чочкова, заяви адв. Менко Менков по повод решението на Софийския градски съд да остави без разглеждане внесените от Софийската градска прокуратурата искания за одобрение на претърсванията и изземванията в домовете на Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов миналия четвъртък.

„Сигналът е изпратен до вътрешния министър и той го е препратил на ГДНП. След проверката е трябвало да бъде изпратен в прокуратурата, за да се разпореди провеждане на разследване от компетентен орган. Вместо това на 17 март е разпитан Кирил Петков. Разследващите много добре са знаели, че не са следователи“, започна Менков.

Той допълни, че претърсванията в домовете на тримата, отново е извършено в условията на неотложност. „В практиката т.нар. неотложност се прилага при задържането на наркобанди“, обясни адвокат Менков. По думите му законът изисква когато става въпрос за неотложност да се предотврати укриването на доказателства, унищожаването на доказателства. „В практиката се извършват при задържане на наркобанди, когато разследващите решават, че в автомобила или съседния имот, може да има наркотични вещества. В този случаи правят претърсванията и отиват в прокуратурата да представят доказателства“, уточни още той.

Полицейските органи, или следователите сами по себе си по закон нямат право да предоставят протоколите за одобрение в съда. Те трябва да представят тези протоколи на съответния прокурор. По отношение на казуса с Божков компетентна е СГП, а не специализираната прокуратура, уточни юристът.

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0