От десет автомобила в ЕС, девет са с български части – кърджалийско участие под всеки капак

От десет автомобила в ЕС, девет са с български части – кърджалийско участие под всеки капак

24rodopi.bg/Общество Кърджалийско участие „под капака“ на почти всяка кола в Европа. От десет автомобила в Европейския съюз, девет имат български ко

24rodopi.bg/Общество

Кърджалийско участие „под капака“ на почти всяка кола в Европа.

От десет автомобила в Европейския съюз, девет имат български компоненти, произведени в България. Това обяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев. Думите му са по повод посещението на официална държавна делегация, водена от вицепремиера и министър на транспорта Христо Алексиев, в Кралство Саудитска Арабия. Там те проведоха редица срещи с министрите на икономиката и планирането и на промишлеността и минералните ресурси, както и с управителя на Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия.

Припомняме, че именно край Кърджали се намира едно от най-големите предприятия в региона-„Теклас“. Продукцията на цеховете е неделима част от автомобилостроенето. Каучуковите съединения, които тръгват от региона, се използват от всяка една автомобилна компания.

„В Рияд намерихме допирни точки с фокус транспорт, логистика, дигитална свързаност, високи технологии, роботика, производство на части за автомобили. Отидохме с проектна готовност, представихме приоритети на база на Визия 2030 – държавният документ на Кралство Саудитска Арабия“, обяви министър Пулев.

Той добави, че служебният кабинет е кабинет на действието, а не правителство, което само подписва меморандуми и както с ОАЕ са подписани споразумения и е последвало веднага посещение от тяхна страна в България, така и с Кралство Саудитска Арабия ще има реални инвестиции в икономиката ни.

„Инвеститорите от Близкия изток виждат в наше лице и в лицето на президентската администрация един оазис на спокойствие и устойчивост и на тази база градим взаимоотношения. Те вярват, че има приемственост и устойчивост в работата им със служебния кабинет и затова са готови да инвестират в България“, категоричен бе той.

Във връзка с приемането на всички закони, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост, министър Пулев каза, че служебният кабинет си е свършил всички ангажименти и е подготвил всички ключови законопроекти на база, на които ще се получат средствата по Плана за възстановяване. „Апелирам за здрав разум от страна на депутатите и да започнат да работят за народа“, каза Пулев и добави, че е абсолютно възможно всички закони да бъдат приети до края на годината, стига депутатите да бъдат достатъчно мотивирани.

COMMENTS

WORDPRESS: 0