От 4 000 евро в Кърджали до 5 милиона в София! Пуйката ли стои зад големия обир

24rodopi.bg/Криминале Може ли пернишкият герой от подземния свят Вальо Пуйката да стои зад обира на 5 милиона от инкасо автомобила в столицата преди

24rodopi.bg/Криминале

Може ли пернишкият герой от подземния свят Вальо Пуйката да стои зад обира на 5 милиона от инкасо автомобила в столицата преди близо седмица? Това е основният въпрос, върху който се ”потят” в момента разследващите, ангажирани с разплитането на крупния грабеж, пише Фрогнюз.

Според полицейски източници единици са престъпните босове, които биха могли да организират подобно нападение като по учебник и то без да оставят много следи. Освен това нападателите има почерк, по който се разпознават.

Ченгета с опит разказват, че по техни данни хората на Пуйката действат професионално, като обичайно са добре въоръжени. Всичко се проучва предварително и се изчислява до най-малкия детайл. “Не е изключено вътрешен човек да е съдействал на бандата и да разкрие важни детайли около превозването на маститата сума”, уточняват за Фрог нюз от МВР.  

Преди две години идентична банда, действаща по подобен начин като тази в столицата, обра инкасо – автомобил в Перник и задигна 1 милион лева.  До този момент нападението в Перник остава в графата “неразкрити”.

Над 10-12 години Пуйката е в полезрението на ченгета заради поредица от въоръжени грабежи в цялата страна. Някои полицаи дори го поставят най-високо в йерархията на този вид престъпна дейност. През 2019 г. специализирания наказателен съд даде на Валентин Кирилов 8 години затвор за обира на трезор в Кърджали, станал през 2013 г. Следващата инстанция обаче го оневини напълно.

При случая в Кърджали бяха задигнати 4000 евро. В трезора бандата повали на земята охраната и залепи с тиксо устите на хората. За капак ги завърза с белезници, за да не пречат, докато се взимат пачките. Установено е, че при много нападения се използват полицейски униформи, маски, автомати. Обичайно нападателите са около 4-5 човека.

Кирилов получи и 3 години затвор заради два разбити сейфа в шивашки цех в Перник преди близо 15 години. Неговата банда беше обвинена за въоръжения обир на инкасото на „Техномаркет“ на булевард „Европа“ в София, извършено на 28 февруари 2007 г., когато бяха задигнати 526 000 лева.

Доказателства, обаче за участието му в обира не бяха събрани. Случаят нашумя още повече, след като ловък крадец влезе през покрива на СДВР и открадна полицейските папки със събраните доказателства по този случай. Още серия обири на каси се приписват на бандата на Пуйката. До този момент той винаги остава в сянка.

На снимката: Твърде неприятни спомени от Кърджали има Пуйката

COMMENTS

WORDPRESS: 0