Осман Исмет има 4 спални. Празни!… В България 27% от жилищата са пренаселени

Осман Исмет има 4 спални. Празни!… В България 27% от жилищата са пренаселени

24rodopi.bg/Регион/Общество Къща с 4 спални има Осман Исмет в периферията на Кърджали. Имотно задоволен е и приятелят му Сезгин, който по документи с

24rodopi.bg/Регион/Общество

Къща с 4 спални има Осман Исмет в периферията на Кърджали. Имотно задоволен е и приятелят му Сезгин, който по документи се шири на 112 квадрата във „Възрожденци“, но има още 3 спални в Черноочене.

Общото между Осман и Сезгин е, че всички спални са празни. Двамата работят в една строителна бригада в Нидерландия, в Хага са със семействата си.

Такива като двамата гурбетчии – собственици на празни жилища, са хиляди нашенци. А „спалнята на Кърджали“ – „Възрожденци“, вече са нарича „кварталът на призрачните блокове“.

77 688 са общо жилищата в област Кърджали, 10 478 от тях са 6 или повече стаи.

На фона на общата статистика за България, в Кърджали се радват на голяма жилищна площ.

В България 27% от жилищата, или всяко четвърто от домакинствата с деца, са пренаселени, а 24 процента от децата у нас нямат тихо място за учене. Лошите битови условия и пренаселеността на жилищата са най-големите проблеми, свързани с жилищните условия в България. Това сочат данните от последното допитване до младежите в България чрез платформата U-Report Bulgaria, съобщават от УНИЦЕФ- България.

Едностайните жилища в област Кърджали са 3 002.

От допитването, цитирано от „Парите ни БГ“, се прави извод, че участвалите са в сходна ситуация: между 27 и 37 процента от тях живеят в жилища, които може би са пренаселени, а 35 процента може и да нямат удобно място за учене.

Най-сериозните последици от пренаселените жилища за децата и младите хора са напрегнатите отношения вкъщи, които могат да доведат и до насилие. Според 70 процента от младежите липсата на достатъчно лично пространство и напрегнатите отношения в пренаселените жилища водят до емоционални и психически проблеми като тревожност, стрес и др.

В Европейския съюз за пренаселено се счита жилище, в което не всеки на възраст над 18 години има собствена стая и/или не всяка интимна двойка има собствена стая, или не всеки две деца имат собствена стая.

COMMENTS

WORDPRESS: 0