Още 19 пистолета от „кърджалийската партида“ откриха гръцки полицаи в раница на опасно лице?

Още 19 пистолета от „кърджалийската партида“ откриха гръцки полицаи в раница на опасно лице?

24rodopi.bg/Криминале Полицията в Комотини арестува чужд гражданин, „натоварен“ с 19 пистолета и два килограма канабис, съобщава „О хронос“. Акц

24rodopi.bg/Криминале

Полицията в Комотини арестува чужд гражданин, „натоварен“ с 19 пистолета и два килограма канабис, съобщава „О хронос“.

Акцията е проведена след сигнал за нелегално влязло в страната „опасно лице, което пренася оръжие“.

19-те пистолета и дрогата са открити в раницата на задържания.

Разследващите работят по версията за действащ канал за прехвърляне на оръжия от Турция в Западна Европа.

Припомняме, че 49 пистолета бяха открити в гараж в кърджалийския квартал „Веселчане“, а като съпричастни бяха задържани баща и син, на 52 и 27 години.

Както вече 24rodopi.com писа, кашонът с укритите 49 бойни пистолети в него е трябвало да отпътува към Германия. Оръжията са били скрити сред кухненска посуда, предимно чаши, опаковани във вестници. Изпращачите пък са търсили превоз от шофьори, занимаващи се с транспорт с бусове на различни стоки към Западна Европа. 

„Огнестрелните оръжия са били внесени от съседна на България държава и са били предназначени за страна от Западна Европа. Брандът на пистолетите е бразилски, но не се знае в коя държава са произведени. Калибърът им е един от най-разпространените“, посочиха на извънреден съвместен брифинг след акцията на 11 март от Областната дирекция на МВР и прокуратурата.

Оръжията са били вкарани от Турция, научи 24rodopi.com. Предполага се, че посрещачи на стоката е трябвало да бъдат кюрди, живеещи в Германия.

След разбиването на част от канала пък е възможно контрабандистите да търсят други маршрути, един от които през Гърция. Разработката „49 пистолета в Кърджали“ е била на ДАНС. Все още се работи по случая, а официална информация за продължението „Кой е получател“ все още няма. Напълно е възможно родните служби да са предупредили гръцките колеги за съществуването на подобен канал, след което се е стигнало и до ареста на „опасното лице“ в южната ни съседка.

COMMENTS

WORDPRESS: 0