Осъдиха строителен техник за смъртта на общ работник в Кърджали

Осъдиха строителен техник за смъртта на общ работник в Кърджали

24rodopi.bg/Криминале Технически ръководител на строителен обект бе осъден на 7 месеца затвор заради трудов инцидент с фатален край. Изпълнението на

24rodopi.bg/Криминале

Технически ръководител на строителен обект бе осъден на 7 месеца затвор заради трудов инцидент с фатален край. Изпълнението на наказанието „Лишаване от свобода“ се отлага за срок от 3 години.

Както вече 24rodopi.com писа, че трудовият инцидент стана на 20 февруари 2020 година в Кърджали. Загиналият 50-годишен мъж бил общ работник. При довършителни дейности по новострояща се кооперация той пада в мазе. Транспортиран е първо в болницата в Кърджали, а после в лечебно заведение в Пловдив с тежка черепно-мозъчна травма, където на 4 март умира.

Проверка на трудовите инспектори установи тогава, че не са били предприети обезопасителни мерки във вътрешната част на обекта.

50-годишният имал трудов договор. Живеел със семейството си в района на пазара в Кърджали. Близки и приятели пък го наричали Алеман, поради факта, че години наред работил в Германия.

„Техническият ръководител Б. м. не е изпълнил задължението си да предотврати падането от височина чрез приспособления (съоръжения, ограждения), които са достатъчно високи и са изградени най-малко от защитна бордова лента за крака, главно перило за ръце и средно перило за ръце или чрез еквивалентно алтернативно решение, като допуснал работещият С. М. М. да извършва работа на строителния обект, който паднал през необезопасената стълбищна клетка на строящата се сграда, в резултат на което причинил смъртта на С. М.“, посочва в мотивите си за осъдителното решение състав на Окръжния съд в Кърджали.

COMMENTS

WORDPRESS: 0