Оруч, ифтар… Започна месецът Рамазан

Оруч, ифтар… Започна месецът Рамазан

24rodopi.bg/Регион За мюсюлманите в България започна Рамазанът. Наричан още оруч, той ще продължи един месец. Ежегодният пост отбелязва първото откр

24rodopi.bg/Регион

За мюсюлманите в България започна Рамазанът. Наричан още оруч, той ще продължи един месец.

Ежегодният пост отбелязва първото откровение на пророка Мохамед и се спазва от вярващите мюсюлмани по целия свят. Постите траят между 29 и 30 дни, в зависимост от тълкуванието на лунните фази от мюсюлманите и имат за цел да приближат хората до Бога чрез самодисциплина и смирение.

На разсъмване хиляди вярващи станаха от сън, за да седнат на трапезата за първата традиционна мюсюлманска закуска сахур, с която започна традиционният ритуал, по време на този месец на пости.

Оручът продължава до залез слънце. Спазващите го не поемат храна и напитки, въздържат се от пушене и от секс. Едва когато слънцето се скрие и ходжата обяви от минарето края на оруча, започва вечерята ифтар, масата се отрупва с вкусотии – фурми, супа, ястия, пастърма, погачи. Традицията на Рамазана е семейства, близки и приятели да се събират на ифтар.

Свещеният за мюсюлманите месец не означава само отказ от храна и напитки. Той заема важно място в живота на мюсюлманите, понеже е едно от правилата, които са застъпени в Корана. Оручът носи смисъла на споделянето, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите хора.

Според исляма оручът е най-благодатният от всички месеци, поради което мюсюлманите го наричат “султана на 11-те месеца”.

След ифтара се отива в джамията на масова молитва „теравих“, която се изпълнява през целия месец.

COMMENTS

WORDPRESS: 0