ORC: Младите хора в Турция не искат Ердоган

ORC: Младите хора в Турция не искат Ердоган

24rodopi.bg/Политика В анкета на турската агенция за социологически проучвания ORC се посочва, че опозиционният Народен алианс води в предизборните н

24rodopi.bg/Политика

В анкета на турската агенция за социологически проучвания ORC се посочва, че опозиционният Народен алианс води в предизборните нагласи на младите турски избиратели от т.нар. ”поколение Z” със значителна преднина пред Републиканския алианс на президента Реджеп Тайип Ердоган-Девлет Бахчели, посочва БТА .

Според посочените резултати предпочитанията на младите избиратели за опозиционния Народен алианс са общо 35,5 процента срещу 20,5 на сто за проправителствения Републикански алианс.

На въпроса „За кого бихте гласували, ако изборите са днес“ 15,9 процента от анкетираните отговарят, че ще гласуват за опозиционния Народен алианс, в който влизат шест партии. Интересното е обаче, че процентът на колебаещите се по същия въпрос е по-висок от този на проопозиционно настроените. Той е 19,5 на сто, с което заема първото място в анкетата.

19,1 процента от анкетираните са посочили, че ще гласуват за опозиционната Народнорепубликанска партия, 16,5 процента – за Добра партия, следва управляващата Партия на справедливостта и развитието с 13,5 процента, а за коалиционния й партньор – Партия на националистическото действие, биха гласували 7 процента.

Напоследък в Турция не минава ден, в който да не се говори за изборите, които ще се проведат догодина – според едни източници след шест месеца, според други – по-рано, а социологическите агенции активизираха предизборните си анкети.

Агенция ORC е известна с това, че прогнозира с най-голяма точност резултата от изборите през 2018 година, припомня агенцията.

COMMENTS

WORDPRESS: 0