Опцията: Дишаш трудно в Кърджали, караш бричка – дават ти 6 200 евро за нов електроавтомобил

Опцията: Дишаш трудно в Кърджали, караш бричка – дават ти 6 200 евро за нов електроавтомобил

24rodopi.bg/Кърджали В рамките на Оперативна програма “Околна среда” за следващия програмен период би следвало да има заделени 30 милиона евро, които

24rodopi.bg/Кърджали

В рамките на Оперативна програма “Околна среда” за следващия програмен период би следвало да има заделени 30 милиона евро, които са за подпомагане с около 6 200 евро на човек, който реши да си закупи електромобил.

Това обясни в ефира на bTV Radio вицепремиерът и екоминистър Борислав Сандов. „Говорим за нов електромобил и говорим за хора, които живеят в населени места с превишени нива на фини прахови частици. Идеята е на първо място да намалим замърсяването от транспорта, чрез подпомагане на хората с около 20% за закупуването на нов електромобил и така да се намалят драстично емисиите“, обясни той.

Кърджали попада в Топ 10 на градовете с превишени нива на фини прахови частици.

Всеки, който реално закупи нов електромобил ще бъде подпомогнат по този начин.

„На всички ни е ясно, че човек, който има много стар автомобил вероятно не може да си позволи да си закупи чисто нов електромобил. В този смисъл ще бъде абсурдно, ако ние стимулираме хората първо да си закупят стар автомобил, който иначе не ползват само и само да могат да влязат в тази програма“, допълни екоминистърът.

COMMENTS

WORDPRESS: 0