Опасният интернет: Как може да станеш жертва на сексуално изнудване…

Опасният интернет: Как може да станеш жертва на сексуално изнудване…

„Сигурността на децата в интернет“ бе темата на открития урок пред ученици от Кърджали, който се проведе в ОДК по инициатива на Общинския съвет по нар

„Сигурността на децата в интернет“ бе темата на открития урок пред ученици от Кърджали, който се проведе в ОДК по инициатива на Общинския съвет по наркотични вещества.

Събитието е част от националната кампания „Пази детето в интернет” и е подходящо както за децата, така и за техните родители.

Откритият урок води Явор Колев – бивш шеф на „Киберсигурност“ в ГДБОП.

„Нали знаете, че в Интернет могат да се случат и лоши неща. Днес ще научите как да се предпазите от тях, така че да не ви се случат лоши неща и някой да не ви тормози, да не ви открадне самоличността, да не ви открадне снимките и да се представя вместо вас и т.н.” С тези думи към ученическата аудитория председателят на ОСНВ Сезгин Бекир откри срещата-дискусия и пожела успех на форума.

Той протече в две части. В първата учениците видяха 10-минутно клипче, което показва как може да станеш жертва на сексуално изнудване, как те се разкриват и в крайна сметка как полицията ги задържа и предава на съд. Във втората част чрез презентация Явор Колев, който има повече от 25 години опит в ГДБОП в сектора киберпрестъпност, ги запозна със своя опит в преследването на този вид престъпление. „За мен не е толкова удовлетворително, че съм вкарал толкова престъпници в затвора, колкото е важно дори едно само дете да бъде предпазено от това да стане жертва на такова престъпление”, каза Явор Колев.

Част от съветите, които той даде пред аудиторията, бяха да не публикуват лична информация, да не публикуват предизвикателни снимки, да бъдат много внимателни в това, което правят в интернет пространството, да знаят, че не са наясно кой стои срещу тях в мрежата. 

24rodopi.bg

COMMENTS

WORDPRESS: 0