Обучиха кърджалийски полицаи как да използват лента с метални шипове за спиране на коли на бандити-бегълци

24rodopi.bg/Криминале Кърджалийски полицаи преминаха обучение за боравене с лента с метални шипове, която се използва за залавяне на бандити-бегълци.

24rodopi.bg/Криминале

Кърджалийски полицаи преминаха обучение за боравене с лента с метални шипове, която се използва за залавяне на бандити-бегълци.

Служители на областните дирекции на МВР в Стара Загора, Хасково, Кърджали, Смолян, Пазарджик и София участваха в Пловдив в обучение за използване на лента за принудително спиране на моторни превозни средства, посочват от министерството.

По разпореждане на министъра на вътрешните работи такива опреснителни занятия ще се състоят в цялата страна, за да  може лентата да бъде използвана, когато има нужда.

Към момента в МВР има 759 налични такива ленти и предстои да се закупят още 1200, които ще бъдат раздадени в цялата страна, заяви пред медиите Венелин Младенов, началник на отдел „Охранителна полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“.

Всяко районно управление ще има такива ленти, както и служителите, които са на автомагистрала „Тракия“ и на КПП по нея, подчерта комисарят.

Извършен грабеж на бензиностанция и преследване на автомобила на „заподозрените“ бе сценарият на демонстрацията. Единият от екипите разпъна лентата за принудително спиране. Автомобилът премина с около 80 км/час и по никакъв начин не наруши посоката си на движение. Правени са проби и при 120 км/час и той отново остава в стабилно състояние, посочи старши комисар Васил Костадинов, директор на областната дирекция на МВР в Пловдив, цитиран от БТА. По думите му шиповете, които се забиват в гумите, се откъсват и вероятно това оказва стабилизиращ ефект. Лентата се съхранява в кутия и разгъването ѝ върху пътя става за секунди.

COMMENTS

WORDPRESS: 0