Общинските съветници подкрепиха изграждането на фотоволтаична централа върху 312 дка района на Островица

24rodopi.bg/Темата+ Общинският съвет в Кърджали подкрепи инвестиционно намерение на дружеството на "Сън'Р Кърджали" за изграждане на фотоволтаична ел

24rodopi.bg/Темата+

Общинският съвет в Кърджали подкрепи инвестиционно намерение на дружеството на „Сън’Р Кърджали“ за изграждане на фотоволтаична електроцентрала (ФтЕЦ) с мощност до 37 MW на площ от 312 дка общинска собственост и придобити от инвеститора терени в района на село Островица.

Както вече 24rodopi.com писа, намерението включва и изграждане на прилежаща техническа инфраструктура за присъединяване на Централата към електропреносната мрежа високо напрежение и към отделни консуматори в района на община Кърджали – индустриални и общински.

Инвестиционното намерение е на „Сън’Р Кърджали“ ЕООД, част от компанията SUN’R (Сън’Р) със седалище в Париж, Франция, която разработва, финансира и управлява проекти в областта на възобновяемата енергия, е посочено още в докладната.

Фотоволтаичната електроцентрала ще работи на пазарен принцип – произведената електроенергия да бъде реализирана на „Българска независима енергийна борса“ (БНЕБ) ЕАД, както и на базата на двустранни договори за покупко-продажба на електроенергия. Предвижда се тя да произвежда около 26 000 000 kWh чиста възобновяема енергия годишно.

Ще бъдат разкрити 25 трайни работни места, а освен приходите от продажбата на 38 пустеещи имота в района на селата Вишеград и Островица, на заседанието на разпоредителния орган бе посочено, че ще има постъпления от годишните данъци и такси от страна на инвеститора.

COMMENTS

WORDPRESS: 0