Общинар: Новите цени на такситата са незаконни!

Общинар: Новите цени на такситата са незаконни!

24rodopi.bg/Темата+   Увеличението на таксиметровите услуги в Кърджали бе обявено като незаконно от транспортния отдел в Общинската админис

24rodopi.bg/Темата+

 

Увеличението на таксиметровите услуги в Кърджали бе обявено като незаконно от транспортния отдел в Общинската администрация, става ясно от пост във Фейсбук. Причината е, че подобен акт не е минал с гласуване в Общинския съвет.

Както 24rodopi.com първи писа, трите таксиметрови компании в града решиха да увеличат цената на курса с от 50 стотинки до лев заради поскъпването на горивата. Новите цени са в сила от 2-ри май.

Според началника на отдел „Транспорт“, Орхан Кадиров, цената на услугата не се заплаща от точка до точка, а на километър разстояние. От повече от 15 години обаче брояч в такси не се пуска. През годините курсът в рамките на града бе лев, по-късно два лева, 2,50 лв, а доскоро 3 лева, именно от точка до точка. 3,50-4 лева пък се таксуваха по-дългите разстояния между най-отдалечените квартали.

380 са лицензираните от Общината автомобили за таксиметров превоз. Десетки са обаче нелегалните. Над 30 коли има само в района на кръговото на пазара и автогарата в Кърджали. Чакащи клиенти за близки курсове в околните села.

Нелегалните таксита в Кърджали са два вида. Стари коли, над 15 години, все още използващи стари фирмени стикери и табели. Или автомобили без никаква идентификация, посочват за 24rodopi.com хора от бранша.

Близо 20 000 лева излиза започване на работа с нов автомобил, коментират таксиметрови водачи. Около 14 500 лева с ДДС за базов модел на автомобил на румънска компания. Следват регистрация на фирма в съда, НАП, издаване на лиценз от ДАИ, патент за една година, разрешително и стикер от Общината, касов апарат или още около 1500 лева, изчисляват превозвачи. Всяка година за заверка на документи се дават по 500 лева, няколкостотин са за поддръжка на колата.

Срокът на експлоатация на автомобила пък е 15 години.

Как и защо се стигна до нови цени на таксиметровите услуги в Кърджали – очаквайте

COMMENTS

WORDPRESS: 0