Община Момчилград: Безплатни очни прегледи за децата в градините

Община Момчилград: Безплатни очни прегледи за децата в градините

Община Момчилград стартира профилактична програма за скрининг на очните заболявания. Тя ще бъде напълно безплатна и ще обхване всички деца от трета и

Община Момчилград стартира профилактична програма за скрининг на очните заболявания. Тя ще бъде напълно безплатна и ще обхване всички деца от трета и четвърта група на детските градини на територията на общината, чиито родители са съгласни да се включат в нея. В ход е подготовката на техническите детайли по програмата. Децата ще бъдат преглеждани в самите детски градини от лекар офталмолог, а уредът за изследванията – рефрактометър, ще бъде осигурен от МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали.

„Грижите за децата са сред най-важните приоритети на община Момчилград, а профилактичната програма за скрининг на очните заболявания е само една от стъпките в тази посока. Идеята е да бъдат обхванати по-големите деца в детските градини, на които им предстои да станат ученици. Целта е да се установят евентуални проблеми със зрението преди да са тръгнали на училище, за да могат родителите да вземат навременни мерки. Тук е мястото да благодаря и на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали, откъдето откликнаха на молбата ни и осигуриха необходимата за прегледите техника“, заяви кметът на община Момчилград Илкнур Кязим.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0