Оборотът – 2,5 млн., шивачката живее с 26 лева на ден!

24rodopi.bg/Общество/Регион Фирмата завърта годишен оборот от близо 2,5 милиона лева, шивачката, която го осигурява, трябва да оцелява с 26 лева на д

24rodopi.bg/Общество/Регион

Фирмата завърта годишен оборот от близо 2,5 милиона лева, шивачката, която го осигурява, трябва да оцелява с 26 лева на ден. Това е заплатата й, разпределена за 30 дни месечно. Труд, за който дори няма договор с работодателя. Държавата пък оценява несправедливостта на 2 000 лева . Това е глобата на дружеството с над 150 души персонал в региона.

През последните 20 години шивашките цехове буквално никнеха като гъби, а компании ползваха труда на жени от Родопите като на „бели робини“.

„Не се издържа. Нямаме почивен ден, не ни се заплаща извънреден труд. Стоим и след работа при поръчки. Унижават ни, но в името на семействата си го правим“, изповядва за „Родопи voice“ жена от региона.

Стотици са в този режим.

780 лева основна заплата за работа от 8 до 17 часа. Без трудов договор . Шивашката фирма декларира оборот в милиони годишно. Идва обаче проверка и… установява, че работнички са назначени нелегално. Глобата е в размер на 15 000 лева. Защото е рецидив. Няколко часа след проверката, договор на дружеството с работнички вече е представен в Инспекцията по труда. След обжалване в съда, магистратите решават, че санкцията е завишена и я намалят до 2000 лева.

COMMENTS

WORDPRESS: 0