Областният управител на Пловдив: Идват много хора от Кърджали и Смолян, градът се задъхва, има бум на строителството

24rodopi.bg/Общество Пловдивска област е положителен пример как трябва да се развиват отделните области в България. В града идват да живеят и работят

24rodopi.bg/Общество

Пловдивска област е положителен пример как трябва да се развиват отделните области в България. В града идват да живеят и работят много хора от областите Кърджали и Смолян.

Това заяви областният управител на Пловдивска област Ангел Стоев по време на Регионална конференция по проект „Европа в България: Общо бъдеще“, пише БТА.

Стоев посочи, че на територията на Пловдивска област живее около 10 процента от населението на България и областта дава 10 процента от брутния вътрешен продукт на България. Ние действително успяваме, може би на базата на географското си положение, да развием изключително добре икономически зони и най-добрият пример е Тракия икономическа зона, коментира областният управител. По думите му областта е притегателен център за хора от съседните области като Пазарджик, Смолян, Кърджали, Стара Загора и други по-далечни краища. Това създава бум в строителството и услугите и градът започва да се задъхва, посочи Стоев. По тази причина работим по много проекти като този за Градската железница, която трябва да осигури свързаност на град Пловдив със съседните общини и икономическите зони, каза той. Според него когато това се направи, ще има лесен достъп до промишлените предприятия и населените места, което ще облекчи живота на хората и ще допринесе за по-качествена работа и на самите предприятия, защото това означава и товаропоток.

Областният управител коментира, че се работи за развитието на летище „Пловдив“. Още в началото на 90-те години се говореше как летището ще се развие като голям карго център, ще стане център за експортна продукция за Европа и света, но за съжаление това не го виждаме, дори няма карго терминал, коментира Стоев. Според него пречка в развитието на аеропорта са честите смени на правителства и намеса на политическите фактори.

„Вярвам в бъдещето на земеделското производство на Пловдивска област и съчетано с развитието на индустрията имаме светло бъдеще. Искаме да бъдем локомотивът, който ще тегли икономическото развитие на цяла България в посока обединена Европа“, каза още Стоев. 

COMMENTS

WORDPRESS: 0