НВО, резултатите: Четвъртокласниците в Кърджали – предпоследни в страната!

24rodopi.bg/Образование Средна оценка „много добър“ е резултатът, който са постигнали четвъртокласниците на националното външно оценяване, съобщиха о

24rodopi.bg/Образование

Средна оценка „много добър“ е резултатът, който са постигнали четвъртокласниците на националното външно оценяване, съобщиха от Министерството на образованието.

На него се явиха над 52 500 деца. По български език и литература учениците са изкарали средно 70,5 точки от 100, резултат съизмерим с този от миналата година. Повишение със 7 т. в сравнение с 2022 г. има в средния резултат по математика, който е 64,4 т. от 100. По скалата за превръщане на точките в оценки, при което среден (3) се поставя на 30% от максималния брой точки, резултатът и по двата предмета е „много добър“.

Анализът показва, че учениците имат по-добри познания по български език и литература  отколкото по математика.

Преобладават учениците, получили много добра и отлична оценка, като по математика това са 57,14 %, а по български език и литература – близо 72 %.

В групата с най-високи резултати са София-град, Смолян, Пловдив, Варна, Благоевград и Перник. Добре се представят и четвъртокласниците от Плевен. Сред регионите с най-ниски резултати за поредна година са Кърджали и Сливен. Кърджалийските четвъртокласници са на предпоследно място в страната.

COMMENTS

WORDPRESS: 0