Нужни са още 5 гласа! Съветник: Инвестицията за болница „Сърце и мозък“ означава 100 милиона лева и нови 500 работни места, но има и много тежки въпроси…

24rodopi.bg/Темата+ Изграждането на болница „Сърце и мозък“ върху атрактивен парцел от 40 дка на брега на Арда означава около 100 милиона лева инве

24rodopi.bg/Темата+

Изграждането на болница „Сърце и мозък“ върху атрактивен парцел от 40 дка на брега на Арда означава около 100 милиона лева инвестиция в Кърджали, но сделката, ако въобще се стигне до такава, трябва да се случи така, че след време 10 или 20 дка да не бъдат преотстъпени за строеж на жилищно-търговска сграда.

Това коментира пред 24rodopi.com общински съветник в Кърджали с особено важен глас по тази точка от дневния ред на следващото заседание на разпоредителния орган.
Както вече 24rodopi.com първи разкри, зад скандала на последната сесия и последвалите тежки обвинения от рода на „Предлагат втора серия „Златни имоти“ стоят намеренията на инвеститорите в проектите „Сърце и мозък“ да изградят новата болница в Кърджали.
„Вероятно решението отдавна е взето в София, но ние трябва да защитим интересите на Кърджали. Освен това е важно да погледнем напред във времето и да се опитаме да изградим една здравна картина в Кърджали, региона и съседните области. Ще има ли нов дефицит на кадри след очакваното трансфериране на такива към новата болница. Знаете ли какво се случи с болниците в Северна България, когато заработи „Сърце и мозък“ в Плевен? Реват, че са останали без специалисти.
За отбелязване е, че секторът за инвазивна кардиология в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ прави чудеса в последните години и спаси стотици животи. Тази нова дейност в областната болница ще се извършва в бъдещата голяма в района на пазара“, каза още съветникът.
За да бъде даден старт на проекта „Сърце и мозък“ в Кърджали следва Общински съвет да гласува промяна на статута на имот от близо 40 дка в съседство на парк „Арпезос Север“.
Засега 23-ма съветници от ДПС са склонни да гласуват „За“.
За да подкрепи Общината стратегическа инвестиция в областта на медицината са необходими 28 гласа.
Предстои извънредно заседание на разпоредителния орган. Съветниците ще бъдат запознати в детайли с инвестиционното намерение, за да гласуват информирани.
Предлаганият проект за одобряване на Подробен устройствен план – план за регулация и застрояване предвижда изменение на регулационните линии с цел разделяне на имота на три нови – за парк; за обществено обслужване; за съпътстващи дейности към обществено делово обслужване.
От инвестиционните намерения става ясно, че в Кърджали ще се намира една от 5-те големи болници „Сърце и мозък“ в страната. В сградния комплекс от здравни услуги ще бъдат ангажирани около 400-500 медици, администратори, заети в обслужващи звена и др.

COMMENTS

WORDPRESS: 0