Нургюл Салимова загуби финала за Световната купа (новина и бърз коментар)

Нургюл Салимова загуби финала за Световната купа (новина и бърз коментар)

24rodopi.bg/Темата+ Нургюл Салимова остана на една ръка разстояние от Световната купа в женския шахмат. 20-годишната състезателка от село Крепча отст

24rodopi.bg/Темата+

Нургюл Салимова остана на една ръка разстояние от Световната купа в женския шахмат. 20-годишната състезателка от село Крепча отстъпи във финала на турнира в Баку пред световната №3 Александра Горячкина с 1,5:2,5 т. след тайбрек. При втората игра нашето момиче направи груба грешка в 89-тия ход. 

След като и двете класически партии в събота и неделя завършиха реми, днес международен майстор Салимова и гросмайстор Александра Горячкина седнаха една срещу друга за игри със съкратена контрола.

Въпреки това, представянето й е забележително. Второто място е огромен успех за българския шахмат. Нургюл Салимова вече е една от претендентките за световната титла. Големите битки предстоят през 2024 и 2025 г.

Бързият коментар:

При нулева подкрепа от отговорните институции в България, явила се сам сама сред най-добрите в женския шахмат, които вървят пакетно с треньори, психолози,… внушителен щаб, постигнатото от 20-годишната Нургюл е забележително.

Тя загуби заради липсата на психолог в толкова тежък турнир, може би.

Това, което направи Нургюл, е да играеш на финал и да пропуснеш да отбележиш 3 дузпи, защото нямаш треньор, нямаш психолог, нямаш никаква опора.

Дано само големите успехи на Нургюл в шахмата оттак нататък не бъдат под чужд флаг. Изборът е неин. Винаги тя ще е правата.

COMMENTS

WORDPRESS: 0