НСИ: Най-тесните са новите жилища в Кърджали и Велико Търново

НСИ: Най-тесните са новите жилища в Кърджали и Велико Търново

24rodopi.bg/Регион Най-тесни са новите апартаменти в областите Велико Търново – 68,3 кв. м, и Кърджали – 72,7 кв. метра, сочат данните на Националния

24rodopi.bg/Регион

Най-тесни са новите апартаменти в областите Велико Търново – 68,3 кв. м, и Кърджали – 72,7 кв. метра, сочат данните на Националния статистически институт за първото тримесечие на 2022 година.

Новите жилища в София са малки, но скъпи. В столицата средната полезна площ на новите жилища през първото тримесечие е близо 110 кв. м. Това е едва наполовина от средната полезна площ на жилищата в Силистра – средно 241,3 кв. м, и Търговище – 169,6 кв. м.

Във Варна средната площ на новите жилища е почти 92 кв. м, а в Бургас – 80 кв. м. Пловдив е лидер по този показател сред големите градове у нас със средна площ на новите жилища от 133 кв. м.

Според кърджалийски брокери и инвеститори в жилищното строителство, в града край Арда ще се запази тенденцията за изграждане на кооперации с по-малки апартаменти, защото такива все повече се търсели в последната година. „Расте процентът на купувачите с цел предпродажба или отдаване под наем. Едно жилище от около 80 кв. метра винаги по-лесно се продава от друго, което с площ от 120 кв/м нагоре. Това се отнася и за отдаване под наем – и като обзавеждането, и за намирането на наемател“, коментира пред 24rodopi.com собственик на агенция за недвижими имоти.

COMMENTS

WORDPRESS: 0