Новото проучване: Борисов печели, но не може да управлява! ПП, БСП, ДБ и ИТН закъсват със сбор под 120 депутати

Новото проучване: Борисов печели, но не може да управлява! ПП, БСП, ДБ и ИТН закъсват със сбор под 120 депутати

24rodopi.com/Политика ГЕРБ ще спечели парламентарните избори, ако те се проведат днес, но Бойко Борисов няма да може да състави правителство. Управля

24rodopi.com/Политика

ГЕРБ ще спечели парламентарните избори, ако те се проведат днес, но Бойко Борисов няма да може да състави правителство. Управляващата коалиция в момента пък няма да може да разчита на сбор от 121 депутати, за да може да състави нов кабинет.

Това са акцентите от поредното социологическо проучване, което е почти копи-пейст на други допитвания.

При избори днес ГЕРБ ще спечели с повече от 6% разлика пред Продължаваме промяната, която остава втора политическа сила, сочат резултатите от проучване на Галъп, проведено сред 805 пълнолетни българи, между 29 април и 6 май 2022 г..

То е реализирано чрез пряко интервю „лице в лице“ с таблети сред двустепенна извадка на случаен принцип, представителна за пълнолетното население на страната.

При избори днес ГЕРБ биха събрали 24,9% от гласовете срещу 18,2% за „Продължаваме промяната“. ДПС и „Възраждане“ са изравнени, съответно с 11,1% и 10,5%.

Социолозите обаче отчитат, че при „Възраждане“ може да се очаква и известен „скрит вот“ в реална изборна ситуация и хора, които не декларират, че ще гласуват за тях, всъщност да го направят пред урните. При ДПС пък следва да се има предвид потенциалния вот от Турция.

На пето място се нарежда БСП има 9,7% от „твърдите“ гласоподаватели. Тук ясно проличава високият старт на формацията на Стефан Янев – с 5,6%, следвана от ДБ (5,5%) и ИТН (5,4%).

COMMENTS

WORDPRESS: 0