Новото нормално: Супермен и Супергей vs. Елемаг и Добромир

Новото нормално: Супермен и Супергей vs. Елемаг и Добромир

Супермен е един емблематичен герой. Дошъл от някаква друга планета и лети назад-напред. Помага на хората в беда. Един от най-разпознаваемите, барабар

Супермен е един емблематичен герой. Дошъл от някаква друга планета и лети назад-напред. Помага на хората в беда. Един от най-разпознаваемите, барабар Батман. За разлика от втория обаче, Кларк Кент има свръхсили. Докато при човека-прилеп те са плод на технологии.

Всичко е въображение на един жанр, който завладя света отпреди десетилетия. Комиксите. Разкази в картинки за мързеливи читатели. Които обичат повече да гледат, отколкото да развихрят фантазията си от думите.

Както и да го наречем, това си бе и е един жанр, който харесват милиони хора по света.

Навлязъл и в киното.

 

Минаха години и Супермен стана Супергей

 DC комикс са майстори на създаване на рисувани герои, които после се появяват на големия екран. В продължението на сагата за Супермен вече разказват за живота на сина на Кларк Кент. Новият Супермен обаче е бисексуален. Лети с полъха на разюздания либерализъм. Като баща си се влюбва в репортерка. Да, ама последната е от мъжки пол. И двамата не крият любовта си. Мляскат се яко. Обратен Супермен. Вероятно черпи сили от нагона.

Всичко в този свят е сбъркано.

Никой няма нищо против обратните. Но това натякване започва да прилича на фашизъм. Насаждане на едни ценности за сметка на други…

 

Мулето

 Магаре и кон нямат взаимно привличане. Не биха създали потомство, освен ако не бъдат принудени поради липса на избор. За последното винаги има човешка намеса. Ражда се муле. Хибрид между мъжко магаре и кобила. По-голяма работоспособност и издръжливост. Има обаче един проблем. Не може да се възпроизвежда. Не може да създава потомство. Затова магарето и конят не въртят естествена любов.

Дори животните осъзнават, че нещо не е наред и не е правилно.

 

Човекът

 При хората това не е проблем. Въртят всякакви партньори. И се мъчат да се самоубедят, че всичко е нормално. Ако не, то неизповядващите новата доктрина нямат място в новото общество, където дори Супермен е обратен.

Същите тези нормалности нахлуват в учебниците. В някои държави 4-5-годишни деца трябва сами да определят пола си. И това е нормално?

Половете са два, дами и господа, и още 3000 ако щете имайте из комиксите.

А, да, комиксите.

 


Под Дъгата

 Мечтата на новия нормален сигурно е да мине под дъгата. Според поверието, сторилият го ще смени пола си.

Ами, не е баш така. Цяло поколение минахме под Дъгата и това не се случи. Само, че през страниците на списание „Дъга“. Първият и най-готин български комикс. 13 художници твориха в него всякакви истории. Тираж 180 000. И не стигаше. Който го притежаваше бе „гъзар“ навремето. Разкази в картинки за Елемаг, воинът на хан Тервел; Бубачко; Чоко и Боко; Властелинът на пръстените; Билбо Бегинс; ЕЛО; Хитър Петър; Спартак; Ян Бибиян; Великите георграфски открития; В света на животните…

Това бе за едно цяло поколение енциклопедия. За литература, наука. Нешънъл Джиографик, Дискавъри, всичко. При положение, че имаше два канала по телевизията.

И всички четящи българския комикс израстваха като мъже, прекрасни дами. Тези истории предизвикваха любопитството и децата прочитаха книгите, от които са взаимствани, търсеха още и още.

Списанието вече не съществува. Сега разни западняци се опитват да втълпят новото нормално, дето и мулето не го възприема.

И който не е съгласен е някакъв изверг, който трябва да бъде смазан. От… меките и болезнено раними креатури на ненормалното нормално?!

Жельо МИХОВ, 24rodopi.com

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0