Новодомецо, дай още 5 000 евро! Шефът на строителните предприемачи за сделките „на зелено“,  цените, прогнозите

Новодомецо, дай още 5 000 евро! Шефът на строителните предприемачи за сделките „на зелено“, цените, прогнозите

24rodopi.bg/Общество Факт са „замразените“ проекти на жилищни сгради в цялата страна, потвърждават експерти новината на 24rodopi.bg. Георги Шопов, п

24rodopi.bg/Общество

Факт са „замразените“ проекти на жилищни сгради в цялата страна, потвърждават експерти новината на 24rodopi.bg.

Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи, обяснява, че жилищните сгради, които продават на клиенти от типа „на зелено“ и чието изпълнение е започнало преди половин година, вече са калкулирали в крайните цени част от инфлацията.

Тогава очакването и на икономистите беше, че през пролетта цените ще се успокоят. Вместо това обезценяването на парите се ускори, а в обичайните договори на строителите няма клауза за инфлация. Това е причината те да замразят засега незапочнатите проекти, да се въздържат от планирането на нови, а непродадените все още жилища в започнатите строежи, не се предлагат.

Арматурното желязо от началото на 2021 г. е поскъпнало със 70%, дървеният материал – със 150%. И причината за това е, че сега някой трябва да плати напечатването на трилионите евро и долари в ЕС и САЩ, с които трябваше да се поемат негативите от пандемията. И сега плащаме цената.

Така илюстрира ситуацията в строителния сектор Георги Шопов. Според шефа на строителните предприемачи поскъпването след началото на войната на Русия срещу Украйна е спекулативно и ефектът от него ще се разпръсне. Очаква обаче постигнатите по-високи цени от началото на пандемията досега да се запазят.

До момента годишната инфлация в строителния сектор се изчислява на 27% при около 10 % обща. Това поставя на изпитание бизнеса, който в масовия случай е спрял продажбата на апартаменти „на зелено“, докато обмисли как да постъпи, така че да не натовари изцяло с новите по-високи цени клиентите си при вече сключени договори. За проблема се говори отскоро, а решение още не се вижда. В това време кредитните консултанти казват, че клиентите се пренасочват към построени вече жилища, а юристите обясняват, че повишението на цените трябва да е обосновано.

Шопов казва пред „Дневник“, че няма решение на колегите му как да постъпят в тази ситуация, защото смятат, че не може просто да прехвърлят цялото поскъпване на бъдещите клиенти. Още по-деликатен е въпросът с тези, с които вече са подписали договори при съвсем различни цени на пазара. „Големият проблем не е да поискаш от хората още пари. Те виждат като пазаруват какво се случва, знаят че цените са се качили, но въпросът е да могат да ги платят. Защото голяма част от тях са си направили сметката до последното евро, така че да могат да направят ремонт на жилището, след като е готово, и да се нанесат“, обяснява пред „Дневник“ строителят.

„Ако им поискаш още 5 хил. евро, не че не искат да ги платят, просто няма откъде да ги вземат – това е големият проблем“, казва той.

Отбелязва обаче, че липсата на решение също не е добра, тъй като фирмите, които имат по един проект, от който искат да изкарат максимум печалба, в момента влизат в ролята на спекуланти – ако не им се плати поисканото завишение, развалят договори и продават на други. „Това е убийствено за бранша, защото е загуба на доверие в него“, напомня Шопов.

Подчертава, че отказът от нови проекти и замразяването на настоящи изобщо не е единично явление, а масово в големите градове на страната. За бизнеса е по-изгодно дори в момента да довърши сградата с банков заем, което ще го оскъпи с 6%, но когато е готов, може да вземе 20-30% по-висока цена на апартамент от тази, на която продава „на зелено“. „Цените на жилищата винаги ще растат“, е простият отговор. Засега това напълно се потвърждава дори след началото на пандемията.

„Ще има въздържане от искане на разрешителни за строеж, по-малко предлагане, което ще доведе до спекула. Стоката я има, но се крие, за да ѝ се вдигне цената. Заради ситуацията се получава спекула на жилищата, защото предлагането става още по-малко от търсенето“, прогнозира той.

Смята, че жилищата са с голяма стойност в разбиранията на българите тъкмо защото носят ценност в общество, което е било дълго лишавано от ценности.

COMMENTS

WORDPRESS: 0