Новите кърджалийски депутати са Карадайъ, Гюркаш и Байрам, битката е само за 2 места

24rodopi.bg/Политика Обществените нагласи позволяват още днес да се обявят имената на тримата 100-процентови народни представители от Кърджалийск

24rodopi.bg/Политика

Обществените нагласи позволяват още днес да се обявят имената на тримата 100-процентови народни представители от Кърджалийско в 49-тия парламент. Това са Мустафа Сали Карадайъ, Елван Бехчед Гюркаш и Байрам Юзкан Байрам.

ДПС ще спечели 3 пълни мандата и ще има голям остатък за четвъртия. Очаква се Карадайъ да влезе в 49-ото НС от Шумен, което ще осигури поредно присъствие в парламента на Адлен Шукри Шевкед и шанс за Павлин Кръстев, ако системата „Хеър Ниймайер“ отреди и 4-тото място на Движението.
Голямата битка в 9-ти Кърджалийски многомандатен избирателен район ще бъде за 4-тия и 5-тия мандати, като най-близо до него ще бъдат ДПС и ГЕРБ, ако се вярва на последните социологически проучвания.
Изненадващо последният мандат може да получи и малка партия, ако ГЕРБ не увеличи резултата си от последните парламентарни избори.
Условието за „подарък“ на някоя от малките партии е тя да прескочи бариерата за влизане в парламента от 4 процента, а в Кърджалийско за листата й да са гласували 800 – 1 000 души. Според социолозите шансове за 4 процента+ имат „Български възход“, „Левицата“ и „Има такъв народ“. За отбелязване е, че и трите формации са заложили в Кърджали на „парашутисти“. Ако изброените малки партии останат извън парламента, минимални теоретични шансове за мандат ще има и коалицията „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“.
БСП също би получила „армаган“ от „Хеър-Ниймайер“, но трябва в национален план партията да катастрофира, а в Кърджали да получи около 1 500 гласа.
Със сигурност във вечерните часове на 2 април кърджалийци няма да знаят името на 5-тия депутат, а партийните централи да останат в неведение 3 дни.
На снимката: Кандидатите на ДПС в 9-ти МИР. Половината ще бъдат на парламента.

COMMENTS

WORDPRESS: 0