Нови три бизона в Източните Родопи, внос от Полша

Нови три бизона в Източните Родопи, внос от Полша

В края на миналата седмица още три животни от вида Европейски бизон пристигнаха в Източните Родопи. Новите попълнения идват от Национален парк „Биешча

В края на миналата седмица още три животни от вида Европейски бизон пристигнаха в Източните Родопи. Новите попълнения идват от Национален парк „Биешчади“ в Полша и са предоставени от горските структури в района на Лутовишка. Трите новопристигнали са от женски пол и се намират във временно заграждение с цел аклиматизация към новата среда, както и да свикнат с присъствието на свободно скитащото стадо наблизо. След кратък период на адаптация ще присъединят към съществуващата вече там група от 12 животни.

Зубърът е един от символите на природозащитата в Европа. Неговата история е пример за това как само в рамките на сто години един вид може да бъде доведен до ръба на изчезването, но с много усилия може да бъде и възстановен.

„Зубрите са добре. Ние следим внимателно тяхното състояние от пристигането им миналия четвъртък. Очакваме  животните да свикнат със средата и да се адаптират бързо в новия си дом“, споделя Христо Христов от екипа на Фондация „По-диви Родопи“. За пръв път фондацията получава животни от изцяло дива популация, което е много добра новина.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0