Нов опит след дни и… Кой или какво ще отложи делото на Беширов?!

24rodopi.bg/Общество Нов опит да стартира делото срещу бившия кмет на Неделино Стоян Беширов за злоупотреба с държавни средства ще бъде направен на 1

24rodopi.bg/Общество

Нов опит да стартира делото срещу бившия кмет на Неделино Стоян Беширов за злоупотреба с държавни средства ще бъде направен на 19 март. Това е датата, определена след последното отлагане в края на януари.

„При толкова много обвиняеми, не може да се прогнозира дали отново някой няма да се яви или пък ще има проблем при защитник. Всичко ще стане ясно на самото заседание“, коментираха за „Родопи voice“ от прокуратурата в Смолян.

Припомняме, че последното заседание бе отложено заради обвиняем, който на предишни заседания е упълномощил адвокат, но през януари посочил, че чакал съдът да му назначи служебен защитник.

До този момент пък Стоян Беширов нито веднъж не е бил в съдебна зала.

Както вече писахме, очаква се процесът да бъде преустановен, поне в рамките на година. Предстои магистратите да изслушат направената съдебномедицинска еспертиза. Тя пък е категорична – здравословното състояние на бившия кмет на Неделино не позволява той да присъства в съдебните заседания. Подобно заключение най-вероятно ще спре и процеса, поради липсата на основния обвиняем.

Делото може да се възобнови след година, когато отново бившият кмет Беширов бъде освидетелстван дали може да влезе в съда.

Припомняме, че Беширов бе с „дифузна травма на главен мозък“, след претърпения от него тежък пътен инцидент на 4 октомври 2022-ра година. Тогава той катастрофира край кърджалийското село Върбен. Дълго време бе на лечение в клиника в Пловдив.

Общо девет души, начело с Беширов, трябва да се изправят пред съда. Бившият кмет е обвинен, че в периода 2012-2014 година, в условие на продължаващо престъпление, чрез 25 деяния, заедно с останалите обвиняеми, е присвоил 1 216 746 лева, предоставени на община Неделино от правителството. В обвинителния акт е посочено, че бедствени положения по време на кметуването на Стоян Беширов е нямало, но обявените такива в община Неделино са били с цел източване на средства, чрез възлагане на обществени поръчки без обявление. За целта тогавашният кмет издавал множество заповеди, в които преувеличавал характера на валежите, снеготопенето и пораженията, които те нанасяли върху инфраструктурата.

При реален старт на процеса, то той може да се проточи с години. Общо 198 са свидетелите по делото. Вещите лица са 11.

COMMENTS

WORDPRESS: 0