Нобел за физика’2011 за откритие, което го има от 14 века в Свещения Коран!

Нобел за физика’2011 за откритие, което го има от 14 века в Свещения Коран!

Ерхан Алемдар/Позиция Човешкото око може да различава светлинни вълни с дължина от 380 до 750 нанометра, тоест вижда в този диапазон. И иска да вме

Ерхан Алемдар/Позиция

Човешкото око може да различава светлинни вълни с дължина от 380 до 750 нанометра, тоест вижда в този диапазон. И иска да вмести в този нищожен диапазон Създателя! 

Очевидно е, че с очи можем да видим много малко от създаденото, от Вселената. Но разполагаме с мозък…

Колко е голяма Вселената? Мащабите ѝ са толкова огромни, че 300 хиляди километра е разстоянието, което светлината изминава за секунда. Понеже тази скорост е постоянна, тя се използва като мярка за единица разстояние, за по-голямо удобство.

За секунда светлинният лъч ще е направил 7 обиколки около земното кълбо, а след 8 минути ще е достигнал Слънцето. 150 милиона километра, които се изписват само с 8,19 минути. 

От там нататък светлината ще пътува с минути, часове и дни, а разстоянията ще станат невъобразими за човешкия мозък. На хиляди, десетки хиляди, милиони, милиарди светлинни години.

Коя е най-далечната точка? Началото на Вселената е било преди около 13,7 милиарда години според съвременните научни познания. Но те се менят.

До 1929 година науката е  приемала, че Вселената е постоянна и неизменна във времето. Дори гениалният Айнщайн е смятал, че Вселената е константна и неизменна във времето, което, обаче, противоречало на собствените му изчисления и довело до създаването на „Общата теория на относителността“ през 1915 г.

През тази знаменателна 1929 година става известно, че Вселената се разширява, когато Едуин Хъбъл установява така нареченото „червено отместване” в спектриките на галактиките. Това доказва, че всички галактики се отдалечават една от друга и от това откритие започва бумът в развитието на модерната космология.

Това откритие довежда до теорията за „Големия взрив”, според която Вселената избухва от една свръхплътна и свръхгореща точка с големина колкото грахово зърно.

В по-ново време се установи, че не само Вселената непрекъснато се разширява, но при това го прави ускоряващо се с всеки следващ миг. 

Откритието на ускоряващото се разширяване на Вселената чрез наблюдение на отдалечени свръхнови звезди донесе Нобелова награда за физика за 2011 година на Сол Пърлмутър, Брайън Шмит и Адам Рийс.

За този факт Всевишният Аллах ни информира в Свещения Коран:

„И небето изградихме с [Нашата] сила. Ние разширяваме.“ 

Сура „Аз-Зарийат“: 47

„Умолява Го всичко на небесата и на земята. Всеки миг Той създава.“ -Сура „Ар-Рахман“: 29

24rodopi.com/Коментари

COMMENTS

WORDPRESS: 0