Няма мърдане: EVN води дела дори за 6 лева лихва за ток!

Няма мърдане: EVN води дела дори за 6 лева лихва за ток!

24rodopi.bg/Общество EVN води дела дори за 6 лева и 89 стотинки лихва за неплатена сметка за ток. Електроразпределителната компания заведе иск срещ

24rodopi.bg/Общество

EVN води дела дори за 6 лева и 89 стотинки лихва за неплатена сметка за ток. Електроразпределителната компания заведе иск срещу кърджалийка, която пропуснала една сметка за потребения ток за месец през миналото лято. Фактурата била на стойност 115 лева. Отчетената електроенергия била за жилище в квартал „Възрожденци“ в областния град и засягала периода 2 юли-1 август.

Компанията поиска от съда да бъде заплатена и лихвата за забава.

Магистратите в Кърджали обаче отхвърлиха иска. Кърджалийката така и не се появи в съдебната зала. Там обаче стана ясно, че цялата сметка е била заплатена в хода на съдебното производство.

Заплащането на сметките става все по-трудно за голяма част от жителите в региона.

51 906 кърджалийци не могат да посрещнат със собствени средства неочаквани разходи за ремонт на жилище, автомобил или подмяна на електрически уред, сочат данните за м.г. на Националната статистика. Според тях, 33 424 души не могат да поддържат нормална температура в жилищата си, 38 556 са във финансова невъзможност да си закупуват нови дрехи.

През 2021 г. линията на бедност за област Кърджали e 444.67 лв. средно месечно на лице от домакинство. При този размер на линията под прага на бедност са били 22.0% от населението на областта. Съответно при изключване на пенсиите и останалите социални трансфери равнището на бедност нараства до 37.0%, или с 15.0 процентни пункта.

Както вече писахме, 91 447 жители на региона не могат да си позволят едноседмична почивка извън домовете си. За 31 685 пък месото и рибата са рядкост на домашната трапеза. 49 673 не могат да си позволят закупуване на два чифта обувки в зависимост от сезона, според НСИ.

COMMENTS

WORDPRESS: 0