Някой си Емил Джасим: Изведнъж в Кърджали започват да се веят рязко турски знамена…

Някой си Емил Джасим: Изведнъж в Кърджали започват да се веят рязко турски знамена…

24rodopi.com/Коментари Някой си Емил Джасим, представящ се за историк и учител, обяснява темата „Русия-Украйна“ през призмата на… представете си Кърд

24rodopi.com/Коментари
Някой си Емил Джасим, представящ се за историк и учител, обяснява темата „Русия-Украйна“ през призмата на… представете си Кърджали. Заради остър глад на читатели много сайтове са препечатали мислите му, защото за тях след дупето на бившата жена на един футболист, която сега е настояща на друг футболист, етническата тема „грабва“ интереса.
Та, този някой си Джасим пише:

„Кърджали окончателно става притежание на българската държава през 1912 г.
Там до днес има компактно население с турски произход.
Сега си представете как изведнъж в Кърджали започват да се веят рязко турски знамена и изведнъж едни необозначени, но тренирани армейски части, открито финансирани и въоръжени от Ердоган, обявяват първо автономия, а после след военни действия срещу българската армия обявяват независимост.
Представете си, че Ердоган на първо време не признава тази независимост, но по някое време решава, че Кърджали не само е независима република, ами в телевизионно обръщение добавя, че България винаги е била част от Османската империя затова и ще изпрати армия да „пази мира“ в Кърджали, оставяйки отворена възможността да нападне цяла България“.

На този Джасим учебниците и помагалата по история видимо са били с липсващи страници. За света през 2022-ра не бива да се търси укор, толкова ги разбира нещата, толкова оскъдното откъм познания събира в една купа и прави буламач „дали ще е интересно колкото дупето на каката с голите новини“.
Джасим прилича на математика Николай Витанов, който тотално се провали с прогнозите си за COVID-19, ама е вървежен, защото за телевизиите всяка врачка е гледаема.

***

Темата „Кърджали и Делиормана – част от Турция“ никога не е била на дневен ред дори в самата Турция. Кърджали не е Крим, не може да се открие нито едни прилика. От друга страна пък държава Украйна съществува от… раждането на Съветския съюз. Не и преди това.
Друг е въпросът защо хоровите крякачи, за които хоризонтът е просто понятие „от здрач до зори“, не обелиха и дума за Косово.
Много е важно обаче щатни и нещатни разбирачи по темата „Кърджали“ да си набият веднъж завинаги в главите, че упражнения по нея, при положение, че не си стъпвал в региона, не трябва да се правят.
„Вярно ли е, че в Кърджали не можеш да си купиш хляб, ако не знаеш турски?!“. На този дебилен въпрос се отговаряли доста кърджалийци из страната. Той се породи от всички количествени натрупвания на умствен дефицит от разни „воленовци, симеоновци, каракачанки“, а към момента и джасимовци.
Елате и вижте хората в този регион. Поживейте сред тях за около седмица. Тогава ще ви стане ясно. Тук има старци по селата, които не знаят какво е това водоснабдяване. Децата им живеят в проспериращите топ икономики в Западна Европа, дори отвъд океана. И колкото и да са ги молили, те не искат при тях. Това са хора с кодирано родолюбие и без осребряване на политически проекти. За тези хора родният край е всичко, което притежават. И друг не искат. „Роден съм тук и ще умра тук, чуждо не ща“ – така говори човек, който не знае какво е това вода да текне от кранчето му. Но за него няма значение. Важно е друго.
Темата „Кърджали“ не е за елементарни частици.

На снимката: Кърджали, площад „Освобождение“ и Паметникът на Освободителите

COMMENTS

WORDPRESS: 0