Нито един обвиняем по делото „Беширов“ не се яви в съда – ново отлагане!

Нито един обвиняем по делото „Беширов“ не се яви в съда – ново отлагане!

24rodopi.bg/Общество За пореден път делото срещу бившия кмет на Неделино Стоян Беширов бе отложено. Нито един от обвиняемите, общо девет души, не се

24rodopi.bg/Общество

За пореден път делото срещу бившия кмет на Неделино Стоян Беширов бе отложено. Нито един от обвиняемите, общо девет души, не се яви в съдебната зала в Смолян.

Все още не е готова назначената съдебномедицинска експертиза.

Припомняме, че Беширов бе с „дифузна травма на главен мозък“, след претърпения от него тежък пътен инцидент на 4 октомври м.г. Тогава 67-годишният родопчанин катастрофира край кърджалийското село Върбен. Дълго време той бе на лечение в клиника в Пловдив.

Беширов е обвинен, че в периода 2012-2014 година, в условие на продължаващо престъпление, чрез 25 деяния, заедно с останалите обвиняеми, е присвоил 1 216 746 лева, предоставени на община Неделино от правителството.

В обвинителния акт, който бе внесен срещу бившия управник на родопската община в Специализирания съд, е посочено, че бедствени положения по време на кметуването на Стоян Беширов е нямало, но обявените такива в община Неделино са били с цел източване на средства, чрез възлагане на обществени поръчки без обявление. За целта тогавашният кмет издавал множество заповеди, в които преувеличавал характера на валежите, снеготопенето и пораженията, които те нанасяли върху инфраструктурата.

След като бяха закрити специализираните прокуратура и съд, всички материали по случая са пратени за разглеждане към окръжните магистрати в Смолян.

Деветима, начело с бившия кмет, са обвинени за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай – чл. 203, във връзка с чл. 201 от Наказателния кодекс, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от десет до двадесет години. Общо 198 са свидетелите по делото. Вещите лица са 11.

Следващото заседание на съда е насрочено за 28 септември.

На снимката: Катастрофата, при която пострада тежко Беширов

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0