Нито един блок с мераклии за „Саниране 2“

Нито един блок с мераклии за „Саниране 2“

24rodopi.bg/Общество Състоянието на голяма част от панелните жилищни сгради в Кърджали е плашещо. Пукнатини по фасади, стълбища, разрушени цели елеме

24rodopi.bg/Общество

Състоянието на голяма част от панелните жилищни сгради в Кърджали е плашещо. Пукнатини по фасади, стълбища, разрушени цели елементи.

„Разчитахме на Програмата за саниране, но видяхте всички какво се случи. За жалост много малко хора могат да си позволят дофинансиране по втория етап, което е в размер на 20% от общата сума“, коментират за „Родопи voice“ домоуправители.

До 29 февруари е удължен срокът за кандидатстване за втория етап за саниране на жилищния сграден фонд. Общият размер на средствата за тази процедура е 282 470 400 лева с включен ДДС. До момента обаче нито едно сдружентие на собственици не е подало документи за участие в Кърджали.

Припомняме, че от 43 подадени проектни предложения от Община Кърджали, одобрените проекти са 8 на обща стойност малко над 13 милиона лева. 35 от жилищните блокове остава в резервния списък. Нито една друга сграда в останалите 6 общини не бе одобрена.

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати отново писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, на енергетиката Румен Радев, на финансите Асен Василев и до изпълнителния директор на Агенцията по устойчиво енергийно развитие Ивайло Алексиев, в което алармира за лавина от жалби и възражения на сдружения на собственици и общини заради отхвърлените проекти за безплатно саниране на жилищни сгради.

Освен това проф. Ковачева подчертава, че към нея се обръщат с възражения и представители на местната власт. В институцията на омбудсмана е постъпила декларация от името на 14 общини от Общинска мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия, сред които е и Община Смолян. В нея местните власти настояват за прозрачност и достъп до информация за класирането на всяка сграда в страната; за осигуряване на безвъзмездно финансиране за всички сгради, които са в резервния списък; за създаване на действаща програма с грантово финансиране и възможности за безлихвен кредит за гражданите.

COMMENTS

WORDPRESS: 0