Нихал от Бурса търси корените си в Ардино: Дядо ми е имал седем деца…

Нихал от Бурса търси корените си в Ардино: Дядо ми е имал седем деца…

24rodopi.bg „От малка имах огромно желание да видя родния град на баща ми, както и на покойния ми дядо. Сега вече съм в Ардино и е много приятно чувс

24rodopi.bg

„От малка имах огромно желание да видя родния град на баща ми, както и на покойния ми дядо. Сега вече съм в Ардино и е много приятно чувство да видиш с очите си родния край на родителите си“, казва 37-годишната Нихал Мерт от Бурса. Срещаме я в топлия априлски ден в центъра на град Ардино. Заедно с нея е съпругът й Бейхан Мерт, с корени от джебелското село Телчарка.

„Дядо ми по бащина линия е Реджеб Ялчън, за съжаление не го познавам, защото е починал през 70-те години на миналия век. Той е бил учител в Ардино и се е изселил в Турция през 1968 година по силата на изселническа спогодба. Семейството на баща ми е имало къща в центъра на Ардино, но са я продали. Сега търся къщата, в която е роден баща ми, но не мога да намеря никаква информация за покойния ми дядо Реджеб. Той е имал седем деца. Баща ми се казва Садък“, споделя Нихал. Тя уточни, че Ардино е много хубаво място за живеене. Градът е чист, подреден и спокоен, а хората са много гостоприемни. „Особено съм запленена от красивата природа, която ни заобикаля”, казва Нихал.

Гюнер ШЮКРИ, Ардино

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0