„Неуловимите“ с удари за над 500 000 лева в Родопите

„Неуловимите“ с удари за над 500 000 лева в Родопите

Най-дръзките обири остават неразкрити 24rodopi.bg/Общество Над 500 000 лева са били задигнати при най-дръзките обири в Източните Родопи през последн

Най-дръзките обири остават неразкрити

24rodopi.bg/Общество

Над 500 000 лева са били задигнати при най-дръзките обири в Източните Родопи през последните години, като няма нито един задържан и осъден след ударите. Повечето от разследванията са прекратени.

Това установи проверка на „Родопи voice“.

Продължават следствените действия за последната крупна кражба в Кърджали, извършена в новогодишната нощ срещу 2021-ва година, съобщиха за екипа ни от прокуратурата.

Припомняме, че от дома на известен бизнесмен бяха задигнати 100 000 лева, докато той празнува с приятели в помещение с барбекю в двора на къщата си. Приятели и цялото семейство на търговеца са в дома му, когато обирът е бил извършен.

Година преди този случай, в първите дни на януари, от мезонета на кърджалийски хотелиер са задигнати 400 000 лева. Липсата е установена дни по-късно, когато е подаден и сигналът. Разследването е прекратено поради изтичане на срока. То обаче ще бъде възобновено при наличие на нови детайли и доказателства по случая, посочиха пред екипа ни от държавното обвинение.

Утрото на 27 ноември 2013 година. Двама въоръжени мъже влизат в банков клон в центъра на Кърджали, просват охраната, служителите и клиент и минути по-късно си тръгват с 40 000 лева и 1000 евро.

Повече от осем години по-късно няма нито един задържан за дръзкия обир посред бял ден в областния родопски град.

Мишена за бандитите стана клон на банка на централния булевард „България”. В момента на удара в сградата имало един клиент-жена, която щяла да тегли пари.

Обирът пък става месеци след като група бандити влязоха в обществения трезор на града, но част от тях бяха задържани след неуспешния удар. Тогава обвиняеми бяха хора от т.нар. „Група на Мегера и Мисирката”.

Така и не се достигна до осъдителна присъда за пернишките касоразбивачи. Подозрения върху бандата падна и за атаката на банката.

Делото е спряно от прокуратурата на 19 май 2014 година заради неустановяване на извършител и пратено за продължаване на разследването в Районното управление на полицията.

Голяма част от криминалния контингент на Кърджали се е навъртал около банковия клон преди да бъде обран в утрото на 27 ноември. Камерите са засекли „оперативно интересни лица”, което до известна степен е „ размило” разследването на случая още в първите дни. Това заяви месеци по-късно тогавашният шеф на Областната дирекция на полицията комисар Валери Баранов. По думите му, всяко едно от лицата би могло да е свързано с обира на банковия клон. По случая бе изготвена и експертиза на всички видове записи от охранителните камери. Събрана е била огромна информация. Прегледани са били и стари записи с цел установяване на периода, в който бандитите са разузнавали обекта.

Години по-късно обирджиите от всички удари са все още със статут „неуловими”.

COMMENTS

WORDPRESS: 0