Нерегламентирани връзки и регламентирани подаръци! Шут от Главчев за Коцев в час първи

24rodopi.bg/Коментари/Общество В първия си час като министър-председател на Република България Димитър  Главчев трябва да освободи МВР от „авторитета

24rodopi.bg/Коментари/Общество

В първия си час като министър-председател на Република България Димитър  Главчев трябва да освободи МВР от „авторитета“ на главния му секретар Живко Коцев.

Ако пък няма воля или „не му позволят“, то поне да държи Коцев далеч от Вътрешното министерство до приключване на „спора“ контрабандисти и участници в митническа Организирана престъпна групировка ли са Марин Димитров и синът му Стефан или не са. Най-добре е в края на деня да изгледа филмовата класика „Ченге или негодник“. Ако не за кураж, поне да се изкефи на играта на легендарния Жан-Пол Белмондо.

Използваме меката дума „спор“, защото за разлика от съда и прокуратурата, премиерът в оставка Николай Денков намира аргументи в полза на баща и син Димитрови, които са особено близки с главния секретар на МВР.

*

След шумната акция на антимафиотите в Кърджали срещу групировката на Ерджан Рашид – Роко, преди повече от 25 години, последваха санкции и спрямо ченгета и магистрати. Но тази дописка не е заради задържания сега за участие в митническа Организирана престъпна група Марин Димитров, който бе сочен с пръст като „ченгето на Роко“, а за отстранените магистрати. Тогава нямаше снимки, нямаше толкова обилен доказателствен материал като този с главния секретар на МВР Живко Коцев. При „Удариха Роко“ за уволнения беше достатъчна само „стигмата“ „Нерегламентирани връзки“.

Днес този израз определено няма никаква стойност, особено за премиера в оставка Николай Денков, който все повече влиза в ролята на адвокат на Коцев. Както впрочем и генералът Атанасов, който стои зад назначението на Коцев.

Ако навремето в Кърджали имаше толкова много снимки, не уволнения, магистратите щяха да бъдат…

*

Нерегламентирани връзки на топ ченге с лица, които съдът възприема като контрабандисти. Скандалът е огромен, би предизвикал огромна политическа и институционална кризи в Германия и други по-стари демокрации, но у нас всичко е като в нискобюджетен екшън. Постоянно очакване за „Пата-кюта“. А като свърши поредната серия, следва многоповтарящият се извод на зрителя/избирател/данъкоплатец: „Да се избиват, бе!“.

Да, ама сметката я плащаш ти!

*

И, разбира се, регламентирани подаръци. Когато някой ти подари часовник за 21 хиляди евро, това е в регламента на особено близките хора, и едно обяснение „Просто Бойко Рашков ни запозна“ е недостатъчно.

Колкото до Денков, който не намирал нищо смущаващо в този дар, той определено трябва да е смутен от възприятията си по темата нерегламентирани връзки и регламентирани подаръци.

 

***

Много искаме да сме като германците или поне да живеем като тях в България. Но правим всичко наопаки. Говорим за върховенство на закона, борба с корупцията, но когато се разкрият „нерегламентираните връзки“, дори със снимков материал, то политици влизат в ролята на адвокати. С обичайната мантра „активно мероприятие“. Или с още по-дразнещото „Техните хора удрят нашите“.

Германските избиратели никога не биха търпели българските политици, особено тези от периода на „сглобката“ – от парапетния скандал през мръщенето на премиера в оставка, че народа трябвало да избира, до лъжата за обещаното изчегъртваане на Борисов до неговото изпиране. Ако върнем лентата по-назад, тогава пък направо не ни се мисли как биха реагирали германските избиратели. Само след някои от записите и снимките. От „Ало, Ваньо“ до използвания кондом на нощното шкафче и съдържанието му.

Един пример преди години. Германският министър на отбраната подаде оставка, защото се върна с килимче от Афганистан. Бил на посещение в германската база, военните събрали пари, купили и му го подарили. Да, но той превозил личния си подарък с държавни средства. Натискът и срамът пред обществото го принудиха да сдаде поста. Можем ли изобщо да правим паралел?

За какви „несмущаващи дарове“ говори Денков?!

Главчев, ти си на ход…

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0