Назми Мюмюн: Слуховете за смъртта на БСП са силно преувеличени!

Назми Мюмюн*/24rodopi.bg/Мнения Днес, ситуацията в България не е оптимистична. Ситуацията в Народното събрание следва тази в страната. Пред очите ни

Назми Мюмюн*/24rodopi.bg/Мнения

Днес, ситуацията в България не е оптимистична. Ситуацията в Народното събрание следва тази в страната. Пред очите ни – караниците между отделните парламентарни групи, липса на единодействие, отричане на интересите на хората, избрали  народните представители в името на корпоративни или партийни интереси. Всичко това е индикация, че се върви към нови избори, въпреки че те не са желани от избирателя.

Очевидно е, че политическата класа показва политическата си немощ. Или по-точно – че в така наречената българска политическа класа има прекалено много хора с амбиции да осребрят временните си позиции. Случайни хора, но попаднали на неслучайно място – Народното събрание.

Не бива да ни учудва, че основните резултатите от последните избори, поне най-открояващите се  са , че много от действащите политици загубиха доверието на българския избирател. Видя се, че колкото може някой бързо да ги залюби, толкова бързо и да ги разлюби. Но резултатът от този емоционален електорален танц  е нестабилността, липсата на държавност  и цената на кризата, която ще бъде платена от най-бедните и нуждаещите се, докато богатите трупат печалби от вихрещата се спекула.

 От тук нататък ние, като избиратели, много внимателно, мъдро трябва да преценим защо и за кого гласуваме. От това зависи  не само  бъдещето на страната ни, но и за собственото ни оцеляване. И като държава, и като отделни хора.

Ножа е опрял до кокала! Необходимо е да преживеем зимата! От това, което ни е поднесено в първите седмици от работата на парламента, се вижда много ясно, кой-кой е! И кой наистина защитава интересите на български народ.

Казват, че всяка криза е възможност. Така е и сега – имаме възможност да претеглим  кой кой е в българската политика. Да отсеем плявата от зърното. И да гласуваме за тези, които наистина могат да ни преведат пред тежкото изпитание. Да ни запазят като държава и народ.

За мен, като човек, отдал живота си на социалистическите идеали, в тази криза има и лъч светлина. Удовлетворение, че  БСП се доказа като  сериозна и отговорна партия, с грижа към хората и България. Безспорно, тя съчетава в себе си опита и желанието за ПРОМЯНА! Пред моите другари стои много отговорна мисия да запазят работните места, заплатите и овладяване на инфлацията. Днес това е патриотизъм в действие! Ръководството на партията доказа, че е градивна и позитивна в интерес на държавата ни, още в самото начало на работата на парламента не допусна конституционна криза, избра се председател на Народното събрание.  Така показа колко е голяма, а и изпълни един от заветите на Апостола – „ Всичките народи в нея (България) щат живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от бога да живее човекът; и за турчинът, и за евреинът и пр., каквито са, за всичките еднакво ще е само ако припознаят законите равно с българинът. Така ще е в наша България!“.

За пръв път от Освобождението на най-високо място в нашата Република застана  човек с турско име. Наш, родопчанин, кърджалиец. И когато говорим за Свободата вече няма да забравим как БСП даде един от най-силните премери, че нашето отечество е свободно. Поредно доказателство, че обществото ни, макар мъчително, върви към обединение на българската нация.

В парламентарните прения, които през последните дни накараха много български граждани  да заговорят с отвращение за политиката и новоизлюпените ни политици, БСП се държи достойно.  Ръководството на моята партия доказа, още един път, че мисли държавнически . В тези сложни, трудни и непредсказуеми дни и месеци БСП има пълният шанс да възстанови доверието на гражданите, и да ги убеди, че е единствената алтернатива за излизане от кризата. В  предстоящите тежки месеци БСП трябва да намери сили и да отиде на откровен разговор с българското гражданство. За да спечели хората и заедно с това да реши зародилите се конфликти в партията и личните боричкания.

Идващите дни ще са съдбоносни. Вярвам,  че след конгреса през месец февруари 2023 г. партията  ще  има пълното право да поиска подкрепата на българския народ.

Лично аз, вярвам на нашия председател Корнелия Нинова. Безспорно тя има опита и морала да изведе БСП от кризата, в която се намира и да спечели предстоящите парламентарни избори. Да гарантира сигурност и просперитет на българската ни държава, както с огромен разумен компромис спаси парламентаризма и държавността. Силно вярвам, че тя има силата да преглътне обидите и нападките и да се прояви като обединител на лявото и обществен лидер и истински държавник.

Накрая ще кажа – не бързайте да погребвате БСП. Рано или късно бедните, угнетените, забравените и ограбваните ще потърсят правата си. А те са мнозинство.

 

*Назми Мюмюн e бивш член на Националния съвет на БСП, бивш зам. областен управител на Кърджали, като временно ръководеше държавната администрация в Кърджали

COMMENTS

WORDPRESS: 0