Наши в Германия: Дадоха ни по 300 евро необлагаеми, но страхът от инфлацията и зимата е голям

Наши в Германия: Дадоха ни по 300 евро необлагаеми, но страхът от инфлацията и зимата е голям

24rodopi.bg/Общество „Усеща се инфлацията, има страх и от задаващата се зима. Но все пак има и компенсации. Взехме по 300 евро необлагаеми. От 1 юли

24rodopi.bg/Общество

„Усеща се инфлацията, има страх и от задаващата се зима. Но все пак има и компенсации. Взехме по 300 евро необлагаеми. От 1 юли и 1 октомври минималната почасова ставка скочи осезаемо“, казва пред 24rodopi.com нашенец, който преди години е потърсил спасението от ниските доходи и несигурното българско бъдеще в Германия. Живее и работи в баварския град Регенсбург.

С тези думи отговаря на въпроса ни „Толкова зле ли е, колкото описва ситуацията „Дойче веле?“.

Германският парламент в началото на юни закон за повишаване на минималното почасово заплащане на 12 евро. Промяната в ставката на минималната работна заплата е в два етапа – повишение от 8,82 евро на 10,45 евро от 1 юли, последвано от второ увеличение до 12 евро на 1 октомври.

„Със земляците си говорим, че две лета не се прибирахме за отпуските в България заради ковид ограниченията, сега да не се наложи да се откажем от пътувания заради инфлацията“, допълва нашенецът.

Високата инфлация в Германия вече се усеща от всички, но хората с ниски доходи са най-потърпевши, обобщава „Дойче веле“.

„Базарът за дрехи на старо в центъра на Майнц е подреден и спретнат – не прилича на битаците в покрайнините на града, където и посетителите са по-различни, а и замислят за всеки цент“, пише германската медия.

Тези, които продават стоката си в центъра, трябва да платят пет евро такса за щанда, както и да предоставят по един сладкиш за общия бюфет – като 13-годишният Фреди и баща му Кристоф. Двамата продават дрехите, които са умалели на Фреди, както и книги, пъзели и видеоигри.

„Интересът не е толкова голям, колкото очаквахме, но продажбите вървят добре“, казва бащата. Хората се стремят всячески да пестят, обяснява Кристоф и показва един пуловер, който е струвал 40 евро, а сега се продава за пет.

Мелани Шпенглер е дошла да търси спортно облекло за двамата си синове, на десет и на 13 години. Казва, че редовно пазарува дрехи втора употреба – защото са по-евтини, а и „защото не мисля, че всичко трябва да се хвърля, добре запазените дрехи трябва да се използват поне още веднъж“. 42-годишната Мелани е физиотерапевтка, отглежда децата си сама и е принудена внимателно да обмисля всичките си разходи.

И самотните родители, и семействата с деца ще бъдат особено засегнати от поскъпването, казва Алфред Бер, който е в ръководството на една благотворителна организация в германската провинция Райнланд-Пфалц. Според него много от семействата са успели да се справят с първата година на пандемията, но втората се е оказала по-трудна, тъй като много работни места – особено в ресторантьорството и хотелиерството – са отпаднали.

Ефектът: спестяванията са изразходвани – и то точно сега, когато хората биха имали най-голяма нужда от тях заради енергийната криза и инфлацията.

Централата за защита на потребителите в Райнланд-Пфалц и другите сходни институции съобщават, че все повече хора от средната класа търсят при тях съвети, тъй като заради силно растящите цени трябва да мислят за всяко изразходвано евро. „Хората, които идват при нас, са три пъти повече, отколкото в предишните години“, казва Михаел Бенкен от Централата за защита на потребителите.

За хората се организират семинари на тема „Как и откъде може да се пести“ – обяснява им се как стъпка по стъпка да започнат да управляват по-добре собствените си финанси, да отстранят излишните разходи и да използват възможностите за икономии. За тази цел се анализират както разходите за храна, така и тези за енергия или застраховки.

Мелани Шпенглер няма нужда от консултации – тя знае какво да прави. Вече е накупила това-онова от базара, а икономисаните пари са за следващите режийните разходи. „Ако се наложи, мога да пестя и още – например от отпуската“, казва тя.

Но от отоплението няма как да се откаже. „Винаги съм се старала да не го пускам преди октомври и най-късно през април да го спирам.“ Тъй като през деня в къщата няма никой, през седмицата отоплението се пуска само вечер.

Кристоф казва, че засега още не е принуден да пести. „Но може и дотам да се стигне.“ Семейството му няма голям потенциал за икономии, защото вече са предприели редица стъпки в тази насока: „От години внимаваме за енергийната ефективност и сме направили съответната изолация на къщата.“ Затова потреблението им на енергия е ниско – но също и потенциалът за пестенето ѝ.

Разсъждавайки по темата за пестенето, Кристоф отбелязва, че освен да се продават старите дрехи на Фреди, от базарите за дрехи втора употреба може да се купува облекло за цялото семейство.

Сред клиентите на базара е и мъж, който напразно търси маратонки за сина си – иска да даде по-малко пари, отколкото биха стрували новите в магазина. Въпреки това нито той, нито Мелани Шпенглер са чак толкова наплашени от поскъпването. „Няма да се оставя да ме побъркат“, казва тя.

Но това може и да е само въпрос на време. „Тъй като всичко си има граници“, отбелязва Албрехт Бер. „Илюзия е да се смята, че повишените разходи за енергия в Германия ще могат да се компенсират чрез спестявания“.

На снимката: Традиционна германска веселба в края на лятото, но с есента започнаха и притесненията – инфлация, зима…

COMMENTS

WORDPRESS: 0