Най-труден достъп до лекари – специалисти в Кърджали, а на едно джипи – над 3000 души

Най-труден достъп до лекари – специалисти в Кърджали, а на едно джипи – над 3000 души

24rodopi.bg/Общество/Здраве Кърджали е на първо място по най-труден достъп до лекари-специалисти. За жалост тенденцията показва задълбочаване на проб

24rodopi.bg/Общество/Здраве

Кърджали е на първо място по най-труден достъп до лекари-специалисти. За жалост тенденцията показва задълбочаване на проблема в периода 2019-2021 година.

Това сочи анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ).

След Кърджали пък най-лоши показатели имат областите Добрич и Ямбол.

Според индекса на ИПИ през 2021 г. достъпът до лекари-специалисти в Плевен остава най-лесен. Това е до голяма степен обяснимо с големия медицински университет в областния център, докато областта не е сред най-големите по население.

Повечето области споделят сходни проблеми в достъпа – най-често такива има при кардиолозите, акушер-гинеколозите, психиатрите. Спрямо година по-рано достъпът до лекари-специалисти се влошава в повечето области.

През 2021 г. най-бързо се влошава достъпа до специалисти в Разград и Кърджали.

Преобръщане на тенденцията се наблюдава обаче при общопрактикуващите лекари, като в редица области за първи път от десетилетие се наблюдава подобрение в достъпа. Трендът към подобряване на достъпа е видим в някои части на страната, при това сред тези, които отбелязват и най-големи трудности – Търговище (+102 души на един ОПЛ) и Силистра (+95 души на един ОПЛ). Част от обяснението за подобрението на индикатора в някои области е и в демографските процеси и свиването на населението. Най-видима негативна промяна пък  има в Бургас, с 71  души на един ОПЛ, както и в Хасково и Перник.

Налице са и значителни разлики между регионите, като Плевен отново е лидер, с 1214 души на един общопрактикуващ лекар; най-слабо се представя Кърджали, където на едно джипи се падат над 3 хиляди души.

 

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0