Най-търсените умения у нас и на Запад и… съветът на успелия „Учете занаят“

24rodopi.com/Образование   Кърджалийските строители са най-добрите в Западна Европа. Защото заминаха с умения, а липсата им се усети в цяла

24rodopi.com/Образование

 

Кърджалийските строители са най-добрите в Западна Европа. Защото заминаха с умения, а липсата им се усети в цяла южна България. 

 

„Тръгнахме със занаят, който бяхме усвоили до съвършество. Сега стотици имат строителни фирми в топ икономиките на ЕС. Занаятите, те бяха неглижирани в последните години. На тях трябва да се обръща сериозно внимание. Защото специалисти в този бранш се търсят много и ще продължат да се търсят“.

 

Това е мнението на дългогодишен строител от Кърджалийско. Със статут на „преуспелия нашенец“. Даваните от него съвети рядко се вземат под внимание.

„От някогашното добро образование, днес трябва да възстановим разбирането, че не е достатъчно само да получиш диплома за завършено средно образование, а и специалност, занаят. Да завършиш такава специалност, която ще ти гарантира добре заплатена работа – било в България, било в Западна Европа“, коментира пред 24rodopi.com дългогодишен преподавател.

 

Машинист на всички видове пътно-строителни машини; на кранове стрелови тип, монтирани на автомобили или на самоходни и несамоходни шасита; машинист на мостови кран до 40 тона; работа с електрокари и мотокари в предприятия; машинист на подвижни работни площадки; електрообзавеждане на автомобили…

Всички тези умения могат да се усвоят в различните паралелки на Професионалната гимназия по подемна, строителна и транспортна техника „Н. Й. Вапцаров“ в Ямбол. Едно от най-добрите училища обяви прием за ученици след седми клас за цялата страна. Гимназията предоставя отлични условия за обучение, както и безплатно общежитие, медицинско обслужване, учебни ресурси, занимания по интереси, проекти, стаж в реномирани компании в България и чужбина.

Възпитаниците придобиват правоспособност в категориите В и С, усвояват умения за компютърна диагностика, техническо обслужване, ремонт и експлоатация на МПС.

COMMENTS

WORDPRESS: 0