Най-малко 8 лева е милостинята за Рамазана, нисабът за зекята – 7 700 лева

Най-малко 8 лева е милостинята за Рамазана, нисабът за зекята – 7 700 лева

Главното мюфтийство определи милостинята „фитре“ за 2022 година да бъде най-малко 8 лева. Тя се дава през свещения месец Рамазан на социално слаби лиц

Главното мюфтийство определи милостинята „фитре“ за 2022 година да бъде най-малко 8 лева. Тя се дава през свещения месец Рамазан на социално слаби лица и вдовици. Нисабът (основния минимум) за зекята (милостиня) е 7 700 лева.

Всеки мюсюлманин, който разполага с добри финансови средства, е задължен да дава милостия „фитре“ както за него самия, така и за семейството му. Фитрата трябва да бъде дадена най-късно преди кланянето на байрамския намаз. Тя осигурява временно препитание за бедните, което им дава възможност да се включат в байрамския празник и така всички мюсюлмани да са щастливи през този ден и да празнуват заедно. Пратеникът на Аллах (с.а.с.) е казал: „Дайте на бедните, за да ги спасите от просия в този ден – тоест байрамския празник.“ От друга страна милостинята „фитре“ поправя допуснатите грешки и недостатъци по време на Рамазанския оруч (пости) и така мюсюлманите, които са държали оруч през Рамазана, навлизат в байрама чисти и опрестени от Аллах (с.т.).

Зекятът представлява 2,5 % (1/40 част) от имуществото на мюсюлманина, надхвърлящо основните му нужди, след достигане на определени стойности и запазването им в продължение на една година.

Гюнер ШЮКРИ, Ардино

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0