Най-краткият конгрес. Кой звъня в Сарая!?

24rodopi.bg/Коментари/Политика Това ще бъде най-краткият конгрес в историята на ДПС, а вероятно и в аналите на българския политически живот. 11-тата

24rodopi.bg/Коментари/Политика

Това ще бъде най-краткият конгрес в историята на ДПС, а вероятно и в аналите на българския политически живот.

11-тата национална конференция на Движението ще бъде нещо като 2-ра или 3-та серия на новата Доганова продукция „Ново начало“, която стартира в изборната есен на 2023 година. На 24 февруари 2024 година просто ще се случи уставната логика на предложението, на което никой в партията не може да откаже. Както вече почетният председател каза, Делян Пеевски и Джевдет Чакъров – съпредседатели!

Независимо дали Доган ще дойде в залата или не, една авторитетна сред електората фигура ще прочете приветствието му към делегатите и гостите, а съдържанието му определено ще вдигне залата на крака.

*

И отчетът на партията ще бъде прочетен не от сваления председател Мустафа Карадайъ, а от личност, която е калкулирала през годините много позитиви за Доган и партията.

24 февруари е само протоколът, краят на Карадайъ се случи отдавна и бе по волята на Доган. 

*

Много от клакьорстващите на Карадайъ, които притъпяваха сетивата му за проблемите на ДПС през годините, ще разберат днес, че също са „пътници“, но пък немалка част от тях ще поживеят още поне две седмици с надежда за присъствие в Централното оперативно бюро и да запазят позициите си, от които трупаха само лични облаги години наред, докато за партията умело „подпираха лопатата“ с таланта на стари войници.

*

А посланията ще валят от Анкара през София до Брюксел и гарнирани с вътрешнопартийния патос още в ранния съботен следобед ще включат делегатите в скоростен режим „Втора политическа сила. Знаем как“.

*

И все пак, възможно ли е да се случи нещо разтърсващо? Топ новина? Бомба?

Поне нещо от рода на „Поемаме курс към избори“?

Бомба няма и не бива да има, защото продължаваме да сме в евроатлантическия дневен ред.

*

А конференцията ще бъде кратка, защото това е стилът „Пеевски“ – по-малко говорене и повече бачкане.

Язък за „старите войници“, които са се подготвили със старите мурафети да си постелят на конгреса още поне 3-4 рахатлийски години под трибуквието на живота им. Тяхното консумиране, достигащо висоти на ненаситност, отблъсна огромен брой избиратели от ДПС. Което иде да рече: Отборът не е това, което трябва да е. Да му мисли Пеевски.

 

*

Читателската аудитория на 24rodopi.com е огромна, но най-много на диалог с нас държат политически пристрастените. Има една агитка, която много настояваше да види редакционен анализ за предстоящата конференция. И провокираше с въпросите. Пристрастените ги анонсираха като „от интересни по-интересни“.

„Възможно ли е Доган да обяви още по-нова формула за управление на ДПС?“, пита агитката. И още: „Може ли Пеевски да не застане начело на ДПС?“.

Може, но вероятността е 0,000000012%. И за да се случи трябва в рамките на около един час в следобеда на 23 февруари 4-ма да са се обадили в Сарая:

  1. Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов да е успял да убеди финансовите си бащи от „Америка за България“ и по веригата да е последвало звънене на дипломат №1 на САЩ у нас в „Сарая“;
  2. Реджеп Тайип Ердоган или поне външният му министър Хакан Фидан;
  3. Много важен човек от Брюксел;
  4. Посланик Елеонора Митрофанова, разбира се.

И за да не тръгне Пеевски към „Сарая“, на дувара на прочутата сграда в столичния квартал „Бояна“ някой в 17.00 часа да е турил табела „Работното време на Сарая приключи“.

Толкова за теорията на вероятностите.

А и освен това, ¾ от изброените по точки 1, 2, 3 и 4 определено харесват Пеевски. Само Митрофанова и Христо Иванов не стигат.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0