Най-големият кучешки приют в страната ще бъде край Седловина

24rodopi.bg/Общество До края на годината идейният проек за Приют за бездомни кучета в Кърджали ще бъде готов. Очаква се той да бъде най-големия в стр

24rodopi.bg/Общество

До края на годината идейният проек за Приют за бездомни кучета в Кърджали ще бъде готов. Очаква се той да бъде най-големия в страната, обяви кметът Хасан Азис. В него ще се включат всички седем общини в областта, а на по-следващ етап е възможно това да сторят и съседните Смолян и Хасково.

Поради мащабите му ще се търси ноу-хау от изградения подобен комплекс в турския град Одрин. Проектът ще бъде съгласуван с природозащитни организации, както и с факултета по ветеринарна медицина към Тракийския университет в Стара Загора.

„По-нататък може да се включат и съседни общини от други области. Целта е да не се прехвърля проблемът с уличните кучета по региони“, посочи Хасан Азис, визирайки практиката от години бездомни животни да се транспортират и изоставят от една община в друга.

Кучешкият приют ще бъде изграден край Седловина. Теренът е 21 декара, прехвърлен на Общината с решение на Министерски съвет от 4 ноември 2021 г.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0