Най-дългата опашка за рамазански бонбони е в Комунига, така вече е 33 години

Най-дългата опашка за рамазански бонбони е в Комунига, така вече е 33 години

В някои населени места в чернооченско за децата празникът Рамазан Байрам започна два дни по-рано. В събота рано сутринта децата обикаляха от къща на к

В някои населени места в чернооченско за децата празникът Рамазан Байрам започна два дни по-рано. В събота рано сутринта децата обикаляха от къща на къща, за да напълнят торбите си с бонбони, сладкиши и други лакомства.

От дълги години в някои населени места бонбоните и мекиците се събират в продължение на два дни.

По стар обичай в първия ден преди Рамазан Байрам – Арефе /тази година в неделя/, рано сутринта се меси тесто за мекици, които се раздават на съседите. Празнично облечени децата обикалят от къща на къща и събират бонбони.

33-годишна традиция е най-дългата опашка за бонбони да се образува в село Комунига. Над 200 деца от селото и съседните населени места, и на наши изселници от Република Турция се събират в центъра на Комунига.

Младежи и техните родителите окичиха с балони централната улица и площада, за да придадат още по-голямо празнично настроение в неделя.

Рамазан Байрам ще започне на 2-ри май /понеделник/ с тържествени молитви в джамиите от 6,47 часа.

По традиция в общинския център на Черноочене ще се организират празнични прояви с участието на малчуганите от Детска градина „Знаме на мира“ с. Черноочене. Рамазан Байрам продължава три дни.

Исмет Исмаил, Черноочене

24rodopi.com/Регион

Снимката от центъра на Комунига е архивна

COMMENTS

WORDPRESS: 0