Над 80 млн. евро похарчени за жилища край Арда!

Над 80 млн. евро похарчени за жилища край Арда!

Строителен бум и рекордна година 24rodopi.bg/Общество Рекордна година отчитат на имотния пазар в Кърджали. Над 80 милиона евро е оборотът на строите

Строителен бум и рекордна година

24rodopi.bg/Общество

Рекордна година отчитат на имотния пазар в Кърджали. Над 80 милиона евро е оборотът на строителни компании и агенции за недвижими имоти от продажби на жилища, сочат грубите калкулации в бранша в края на 2022-ра. Толкова са похарчили нашенци в мисията „Нов дом“. За много от купувачите обаче това е било инвестиция в поредно жилище, като целта е била „парите да не се топят от инфлацията“, коментират пред екип на „Родопи voice“ експерти.

Кърджали от години е в челото по размах на строителството в страната. За разлика от съседен Смолян, градът край Арда е в пъти по-напред по този показател.

Ръстът от продажби спрямо миналата година е с 10 на сто, посочват предприемачи. Най-много се търси ново строителство. Обектите в централната част привличат най-голямо внимание, в  момента обаче ситуацията там е „просто няма“.

В същото време в най-големия квартал-„Възрожденци“, квадратният метър на старите апартаменти върви между 1100 и 1300 лева. Жилище, строено през 1975-а година, 100 кв.м, се предлага за 110 000 лева. 86 квадрата апартамент, 1986-та, пък е оферирано за 112 000 лева.

800 евро върви квадратният метър в центъра. Основни купувачи са гурбетчии от региона на Родопите. Както от самия град, така и селата, а също и по-малките градове в съседната област Смолян.

До края на месеца и в началото на следваща година се очакват още сделки с имоти. Периодът за бизнеса е „Второто голямо прибиране на гурбетчии“ за годината. Най-големият бум на продажби се отбелязва през летните месеци.

COMMENTS

WORDPRESS: 0