Над 8 100 души са загиналите при земетресенията в Турция и Сирия, засегнати в южната съседка са 13 млн. души

24rodopi.bg/Общество Броят на загиналите при земетресенията в Турция нарасна на 5 894 души, 34 810 души са ранени. Това сочат последните официални да

24rodopi.bg/Общество

Броят на загиналите при земетресенията в Турция нарасна на 5 894 души, 34 810 души са ранени. Това сочат последните официални данни, пишат местните медии, цитирайки вицепрезидента Фуат Октай. 5775 сгради са се срутили в резултат на земетресенията в понеделник.

Общо броят на загиналите след опустошителните земетресения по турско-сирийската граница надхвърли 8 100 души, съобщават официални лица, предаде ДПА.

Засегнати от земетресенията в Турция са 13 милиона души в 10 области.

След мощното земетресение, което удари Турция и Сирия, цели жилищни блокове бяха разрушени. Има ли сгради, които могат да издържат при такъв силен трус?

На тези въпроси отговаря пред „България он еър“ проф. Димитър Кисляков от Националния център по сеизмично инженерство при УАСГ: „Снимките, които видяхме, са ужасни. Цели квартали са сринати. Инженерите не работим със скалата на Рихтер, ползваме други скали. Както и да е проектирана една сграда, винаги може да се случи въздействие, което да надвиши проектното натоварване. Тогава може да се стигне до разрушение“.

Има презастрояване и урбанистични проблеми в някои градове в Турция. Това обясни пред БНР проф. Петър Павлов, който е ръководител на Националния център по сеизмично инженерство.

„Разстоянието между някои сгради е доста близко. Забелязва се, че има такива, които са рухнали, но има и други, които не са с компрометирани елементи. Някои са строени по старите норми.

Зов за помощ в ужаса: Жена от Бял извор и семейството й са изчезнали в Хатай! –четете тук

COMMENTS

WORDPRESS: 0