Над 600 000 лева за нов мост към 6-те откъснати села, 4 общини очакват средства от правителството

Над 600 000 лева за нов мост към 6-те откъснати села, 4 общини очакват средства от правителството

24rodopi.com/Регион/Темата+ Над 600 000 лева са необходими за възстановяване на железобетонния мост, който е връзката на 6 ардински села с главния пъ

24rodopi.com/Регион/Темата+
Над 600 000 лева са необходими за възстановяване на железобетонния мост, който е връзката на 6 ардински села с главния път Кърджали – Ардино, разкриха за 24rodopi.com строителни експерти, запознати с проекта на съоръжението.
Както вече 24rodopi.com писа, приливната вълна на Арда отнесе по-голямата част от съоръжението в района на Китница по време на неделния воден ад в Източните Родопи. В 17.00 часа на 12 декември, кметът на община Ардино обяви частично бедствено положение заради блокираните села Русалско, Любино, Латинка, Аврамово, Песнопой и Сполука.
Мостът е построен през 2005-2006 година със средства, отпуснати от Комисията за бедствия и аварии.
Над 600 000 лева са необходими за изграждането на мост, който да е проходим по всяко време от жителите на ардинските села. Дотогава те ще ползват потопяемо мостово съоръжение, което остава под вода при обилни валежи.

„600 000 лева, но това са стари сметки. Знаете какъв скок има напоследък на цените на строителните материали“, посочиха строителните експерти.

От общинските администрации в Кърджали, Ардино, Кирково и Момчилград са постъпили в Областна администрация списъци с обектите, които спешно се нуждаят от ремонти. Очаква се и от други общини да поискат подкрепа за възстановителни дейности. В много населени места и на междуселски пътища има необходимост от изграждане на подпорни стени. Количествено-стойностните сметки варират между 50 и 250 хиляди лева.
„Трябва да организираме максимално бърза реакция в подкрепа на пострадалите от наводненията. А всеки един лев, който бъде похарчен, следва да бъде защитен с детайлни и аргументирани сметки“, заяви премиерът Кирил Петков, който днес бе подробно информиран от областните управители на Кърджалийска, Смолянска и Благоевградска области за щетите от наводненията.
Спешен доклад ще предаде на премиера областният управител на Кърджали Даниел Делчев за необходимите средства за ремонти след водния ад.

COMMENTS

WORDPRESS: 0